eur:
394.4
usd:
355.77
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Akcióban a szupertitkos hadsereg

Irakban tevékenykedik az egyik legnagyobb titokban működő brit egység, amely ügynököket szervez be, hogy információkat szerezzen a terrorszervezetekről. A Daily Telegraph biztonsági szakértőket és informátorokat megszólaltatva összegyűjtötte, amit a titkos gárdáról tudni lehet.

Az alakulat gyanúsan szimpla névvel rendelkezik: egyesített támogató csoport (Joint Support Group, JSG). Az egységet - még más néven - a nyolcvanas években alakították meg, hogy segítsen leküzdeni az észak-írországi zavargásokat.

A különlegesen képzett katonák a zsarolástól a megvesztegetésig terjedő módszereikkel elérték, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) szinte mindjen parancsnoki szintjén voltak ügynökeik, így a szervezet kevés meglepetést tudott okozni.

A JSG jelenleg Afganisztánban és különösen Irakban aktív, Bagdadban a rendkívül szigorúan őrzött zöld zónában állította fel főhadiszállását. Szakértők szerint ők a koalíciós erők egyik leghatékonyabb alakulata, és a hasonló egységgel nem rendelkező amerikaiak tiszteletét is kivívták.

Eredményeik közé sorolják számos öngyilkos merénylet megakadályozását, és terroristák elfogását, illetve megölését. Utóbbiakat persze nem ők maguk végzik, de az ő ügynökeik szállították az ezt lehetővé tévő információkat.

A kivitelezést meghagyják az olyan különleges alakulatoknak, mint a brit Special Air Service (SAS), az amerikai Delta Force, vagy a szakosított terroristavadász egység, a Task Force Black.

A JSG szállította azokat az információkat, amelyek lehetővé tették az al-Kaida iraki vezére, Abu Muszab al-Zarkawi megölését tavaly júniusban, valamint Norman Kember békeaktivista kiszabadítását.A JSG tagjait a hadsereg, a haditengerészet és a légierő 42 évnél fiatalabb tagjaiból toborozzák. A jelentkezőket először egy kéthetes kurzus során szűrik meg, majd a megfelelőnek ítélt katonák négy hónapot töltenek a hírszerzés kiképzőközpontjában. Számos fegyvertípussal tanulnak meg bánni, amelyek közül a pisztolyt tartják a legfontosabbnak.

Azonban - szemben más csapatokkal - a legnagyobb hangsúlyt nem a fegyveres kiképzés kapja, hanem a humán készségek fejlesztése, hiszen a katonák feladata, hogy a potenciális ügynökök bizalmába férkőzzenek, és megnyerjék őket az együttműködésnek.

A JSG annak ellenére is eredményesen működik Irakban, hogy borzalmas sors vár azokra, akik lebuknak a terroristák előtt. Az árulót megkínozzák, majd megölik, a feleségét a gyermekei szeme láttára csoportosan megerőszakolják, végül kiiírtják az egész családját.

A britek természetesen mindent megtesznek az anonimitás biztosítása érdekében, ezért csak a zöld zónán belül találkoznak az ügynökeikkel, akik elvegyülhetnek az ide bejáró irakiak tömegében.

Potenciális ügynökökben nincs hiány, a tapasztalatok szerint ugyanis sok bagdadinak már annyira elege van a polgárháborúból, hogy inkább együttműködik a megszállókkal, hátha így javul a helyzet.

Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Egy akár csak 20, de keleten több mint 30 százalékos támogatottságú pártot levegőnek nézni nem lehet, ez a demokrácia szempontjából súlyos károkat okot – mondta a német pártoknak az AfD-hez való viszonyulásáról Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. A korábbi berlini nagykövet beszélt a két egykori keletnémet tartomány választási eredményeinek hátteréről, s a migrációs kérdés kezelésének nehézségeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×