eur:
394.24
usd:
355.94
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
Businesswoman on blurred background voting using digital interface 3D rendering
Nyitókép: sdecoret/Getty Images

Öllös László: minden pártnak lehetőséget jelenthetnének a határon túli választókerületek

Sajtóértesülések szerint a Fidesz megvizsgálja, hogy érdemes lenne-e egyéni választókerületeket létrehozni a határon túli magyarság számára. A kormányzópárt nem erősítette meg ezt az információt, az mégis több országban felkeltette a közvélemény figyelmét. Tesztelésre jó egy ilyen ötlet kiszivárogtatása, de a megvalósítása már számos politikai, jogi és gyakorlati akadályba ütközne - mondta az InfoRádiónak a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. A politológus szerint érdemes emlékeztetni, hogy egy ilyen változtatás alapesetben a Fidesznek kedvezne, de az ellenzék számára is új pályát nyitna.

A határon túli választókerületek csak néhány mandátumot hoznának a Fidesznek - mondta Öllös László az InfoRádióban. Mint fogalmazott, ezt úgy lehetne kiszámolni, hogy meg kellene nézni, hogy hány határon túli magyar állampolgár van, és azoknak a száma hogyan aránylik a Magyarországon élő választópolgárokéhoz. A határon túli szavazók nagy része egyébként Erdélyben volna, illetve esetleg még a Délvidéken.

Fontos azonban, hogy a határon túli választókerületek az ellenzéknek is lehetőséget jelenthetnének, hívta fel a figyelmet a politológus. Mint minden választásnál, itt is az a kérdés, hogy a versenytársak mennyi választót tudnak az adott társadalmi csoportokban megnyerni maguknak. Vagyis a pálya nyitott volna, itt is versengeni kellene, és ha valaki jobb programmal, hitelesebb személyekkel állna elő, abban az esetben nyerhetne ott más is, nem csak a magyar kormánypártok.

Szlovákiában egyébként jogi akadálya is lenne egy ilyen választásnak - mutatott rá Öllös László. Ott ugyanis a kettős állampolgárság ellen elfogadtak egy törvényt, amely szerint elveszti a szlovák állampolgárságát, aki úgy veszi fel egy másik országét, hogy ott nem él hosszú időn keresztül. Következésképpen, mivel maga a választáson való részvétel is egyfajta demonstrációja volna annak, hogy az illetőnek van állampolgársága, a szavazás veszélyes lenne. Öllös László tudomása szerint a szlovákiai magyarok közül nagyon kevés személynek van magyar állampolgársága, ezért aztán az ottani választójoggal bírók száma is meglehetősen alacsony volna. Tulajdonképpen olyan alacsony, hogy a magyar választásokat érdemben befolyásolni sem tudná - vélekedett.

A határon túli magyar választókerületeket ráadásul a legtöbb államban várhatóan a politikai vezetés is ellenezné, és a kampány, illetve a szavazás megszervezése is nehezen leküzdhető gyakorlati kihívásokat jelentene - mondta a politológus, a Szlovákiai Fórum Intézet elnöke, aki szerint az ötlet egyvalamire biztosan jó: tesztelni a közvéleményt és feszültséget gerjeszteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében magyarázatot adott arra, miért volt szükség az elmúlt napokban látott jelentős kormányátalakításra. Az ukrán elnök elmondta, az a cél, hogy a kormányzati intézmények olyan aktívak legyenek, amennyire csak lehetséges, jóval aktívabbak, mint korábban. Eközben Olekszandr Szirkszkij, az ukrán haderő főparancsnoka a CNN-nek adott exkluzív interjújában elmondta, azért volt szükség az augusztus 6-án kezdődött kurszki offenzívára, mert Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×