eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Horvát ingatlanbotrány: "politikai játék folyik"

Politikai játszmát sejt a Vir-szigeti szabálytalanul épített házak lerombolása mögött az építtetők jogi képviselője. Zoran Randjelovic az InfoRádiónak azt mondta: az illetékes minisztérium ezzel a lépésével akarja demonstrálni, hogy Horvátországban nem lehet szabálytalanul építkezni. Az ügyvéd ugyanakkor kiemelte: a bontásra ítélt házak mindenben megfelelnek egy korábbi jogszabálynak. Az új törvény 2004-ben lépett életbe, a házak zöme pedig ez előtt épült.

Mit tapasztalt Vir szigetén, milyen hangulatban vannak a magyarok?

Szomorúak és elégedetlenek. Elégedetlenek a horvát hatóságokkal, mert azok nem tisztelik az előírásokat. Teljes erővel bontanak, miközben a megindított jogi lépések még le sem zárultak! Meg kellett volna várni, hogy a folyamatban lévő ügyeket lezárják. És csak akkor megkezdeni a bontást, ha minden panaszt, fellebbezést elutasítanak.

Miért kezdték meg akkor mégis a bontást? Miért nem vártak a hatóságok?

Hogy miért? Azt csak a minisztérium tudná megmondani. Csupán a saját véleményemet tudom elmondani, ám tényekkel nem szolgálhatok. Szerintem politikai játék folyik. A minisztérium így akarja demonstrálni, hogy Horvátországban nem lehet engedély nélkül, szabálytalanul építeni, és különösen nem a tengerparton!

Ugyanakkor az újságoknak azt mondta, hogy az épületek még 2004 előtt épültek. A szabályozás pedig 2004-től szigorodott....

Így van! Az épületek 95 százaléka még a törvénymódosítás előtt lett kész, amikor nem 70, hanem 21 méterre a parttól tiltották az építkezést. Ezt pedig minden magyar beruházó betartotta. Egyik ház sincs közelebb a parthoz 21 méternél.

Szabályosan épültek ezek a házak? Van építési engedélyük, papírjuk erről?

Nincs építési engedély. De az akkori előírások lehetővé tették, hogy a papírok előzetes beszerzése nélkül is építeni lehessen, és utólag is be lehetett szerezni a szükséges papírokat, engedélyeket. De megjegyzem: meg sem kaphatták az építési engedélyt, mert ahhoz kidolgozott viri urbanisztikai terv kellett volna. Márpedig ilyen akkoriban még nem készült el. És ahol a magyarok építkeztek, az a terület akkor építési övezet volt.

De ha az akkori szabályok szerint megfelelően építkeztek, akkor miért bontanak mégis? Hiszen a törvényeknek nem lehet visszamenőleges hatályuk.

Így igaz, ez a legfőbb érvem nekem is. Neves ügyvédkollégákkal is konzultáltam, akik szintén azt mondják, hogy nem lehet visszamenőleg alkalmazni törvényt. Csak a hatálybalépés napjától, és csak a jövőre nézve...

Milyen lépéseket tervez?

Minden jogi lehetőséget kimerítettem, hogy leállítsam a bontást. Többet nem tehetek. Most a magyar vezetés segítségére várok. A helyzet egyébként nem fekete-fehér. Nincsenek jó és rosszfiúk. Az igazság valahol félúton van. Mindkét oldal hibázott. Várni kellett volna a bontással, amíg tisztázódik a helyzet. Nem is értem mi ez a nagy sietség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×