INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A Hamász továbbra sem ismeri el Izraelt

InfoRádió / MTI
Moszkva felszólítása ellenére sem ismeri el Izraelt a Hamász palesztin radikális szervezet. A palesztin választásokon győztes mozgalom második számú politikai vezetője közölte: a zsidó állam elismerése a palesztinok valamennyi jogának a megtagadását jelentené.

Musza Abu Marzuk egyben bírálta az Izrael és a palesztinok közötti korábbi béke-megállapodásokat is, mert szerinte azok nem határozzák meg a zsidó állam határát.

Pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt közölte a Hamász Moszkvában tárgyaló küldöttségével: el kell ismernie Izraelnek a létezéshez való jogát, és tiszteletben kell tartania az ideiglenes békeszerződéseket.

Háled Mesaal, a Hamász politikai vezetője nem sokkal később azt mondta: továbbra sem oszlatják fel a mozgalom fegyveres szárnyát, és csak akkor hagynak fel a támadásokkal, ha Izrael beszünteti a palesztinok elleni akciókat.

Az Izraellel kötött korábbi békeegyezmények figyelmen kívül hagyását nemcsak a nemzetközi politika sérelmezi, hanem a Jasszer Arafat által alapított Fatah mozgalom is, amely bejelentette: törvényhozói nem kívánnak együttműködni a Hamász vezette koalíciós kormánnyal. A párt 134 tagú forradalmi tanácsa várhatóan már ma jóváhagyja a tisztviselők erről szóló ajánlását.

Ezzel úgy tűnik, kútba esett a Hamász által szorgalmazott nagykoalíció. A szélsőséges szervezet miniszterelnök jelöltje, Iszmáil Haníje még két hete nyilatkozott úgy: pártja koalícióra törekszik a Fatahhal.

Az új palesztin kormány a tervek szerint a hónap végéig alakul meg a januári törvényhozási választásokon győzelmet aratott Hamász radikális mozgalom vezetésével.

A címlapról ajánljuk