eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ki volt a vándor székely?

El akarja távolíttatni a székelyudvarhelyi szoborpark vándor székelyt ábrázoló szobrát egy kolozsvári alapítvány, mely úgy véli, a szobor voltaképp a Romániában háborús bűnösként elítélt Wass Albertet ábrázolja.

Wass Albert-e a székelyudvarhelyi vándor székely? A kérdésre a kolozsvári Sarmisegetusa Alapítvány beadványa nyomán irányult rá a figyelem Romániában. Az alapítvány felszólította Szász Jenőt, Székelyudvarhely polgármesterét, hogy azonnal távolítsa el a város központjában 2004-ben felavatott szoborparkból a vándor székely szobrát, mert azt voltaképpen Wass Albertről mintázták.

Az alapítvány arra a kormányrendeletre hivatkozott, mely szerint Romániában tilos a háborús bűnösök kultusza. Wass Albertet pedig 1946-ban gyilkosságra való felbujtás vádjával ítélte halálra távollétében egy kolozsvári népbíróság.

A vád alapját az képezte, hogy az Észak-Erdélybe 1940-ben bevonuló magyar csapatok tisztjeinek egy csoportját egy ideig a vasasszentgotthárdi Wass-kúriában szállásolták el, a magyar katonák pedig Vasasszentgotthárdon négy, a szomszédos Omboztelkén pedig tíz helyi lakost végeztek ki.

A háborús bűnösök kultuszát tiltó, 2002-ben hozott kormányrendelet értelmében Erdélyben három Wass Albert szobrot kellett levenni talapzatáról.

A székelyudvarhelyi városháza szóvivője sajnálatosnak tartotta, hogy a városban még nem emelhettek szobrot Wass Albertnek. Hozzátette, azt remélik, az írót mielőbb rehabilitálja a román igazságszolgáltatás, és mód nyílik a szoboravatásra.

Mint hangsúlyozta, az a férfialakot mintázó mellszobor, melynek talapzatán a vándor székely felirat áll, a nagyvilágban szétszóródott székelyeknek állít emléket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×