INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Londoni merényletek: a hatóságok semmire sem jutottak

Infostart / InfoRádió
Szinte semmit nem sikerült egyértelműen kiderítenie a brit elhárításnak a tavaly júliusi londoni öngyilkos merényletsorozat hátteréről - írta a kormánynak szánt belső hírszerzési jelentésből idézve a Sunday Times.

A vezető brit lap a Tony Blair miniszterelnök asztalára letett titkos összefoglalóhoz jutott hozzá.

A cikk szerint minden idők legnagyobb brit titkosszolgálati és rendőrségi nyomozása után a belső elhárítás azt közölte Blairrel: kevés ismerete van arról, hogy a négy merénylő közül a Pakisztánban járt három mit is csinált ott, mikor kezdődött a támadás tervezése, hogyan és mikor toborozták a merénylőket, azok milyen mértékű külső irányítást és segítséget kaptak, és volt-e szerepe - ha igen, mekkora - bármilyen szélesebb körű hálózatnak.

A nyolcoldalas jelentés szerint a belső elhárítás azt sem tudja, volt-e kapcsolat a júliusi 7-ei, 56 emberéletet kioltó londoni merényletsorozat és a július 21-én megkísérelt, ám kudarcba fulladt hasonló támadás között. Azt sem derítették ki, hogy a merényletek mögött az al-Kaida terrorszervezet állt-e.

Tavaly július 7-én négy nagy-britanniai születésű öngyilkos merénylő három metrószerelvényt és egy városi buszt robbantott fel Londonban. A merénylőkkel együtt 56 ember halt meg a robbantások során. Két hét múlva, teljesen azonos mintát követve újabb négy merénylőjelölt próbálkozott, de akkor mindegyikük pokolgépe csődöt mondott.

A Scotland Yard főparancsnoka mostanában újra egy Londont fenyegető veszélyre hívta fel a figyelmet. Sir Ian Blair a hét közepén azt mondta: borúlátóbb a terrorizmus kérdésében, mint a merényletek előtt volt. A londoni rendőrség főparancsnoka kijelentette: a biztonsági szolgálatok asztalára ezekben a hetekben sokkal több hírszerzési értesülés kerül, mint a júliusi robbantások előtt.

A címlapról ajánljuk