INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

Leállították a halálos ítéletek végrehajtását

Infostart

Egyéves moratóriumot szavazott meg a halálbüntetés végrehajtására New Jersey amerikai állam törvényhozása.

A döntéssel New Jersey lett az első olyan amerikai állam, amely törvénnyel állította le a kivégzések végrehajtását azóta, hogy az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság 1976-ban visszaállította a halálbüntetést.

New Jersey egyike annak a 38 amerikai államnak, amelyben 30 évvel ezelőtt ismét bevezették a halálbüntetést. Az államban 1963 óta egyetlen elítéltet sem végeztek ki; jelenleg 10 ember raboskodik az úgynevezett halálsoron.

A 2007 januárjáig tartó moratórium alatt a törvényhozás megbízásából egy bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy biztosítható-e a legsúlyosabb büntetési forma "igazságos és méltányos" alkalmazása.

Maryland és Illinois államokban ugyancsak moratóriumot léptettek hatályba, de a kivégzéseket ott kormányzói rendelettel állították le, nem pedig törvényben. A marylandi határozat nemrég járt le.

New Jersey demokrata párti kormányzója, a tisztségéből jövő héten távozó Richard Codey már jelezte, hogy egyik utolsó hivatali tevékenységeként aláírja a törvényt az egyéves moratóriumról.

New Jersey törvényhozásának döntésében jelentős része volt annak, hogy az utóbbi időben DNS-vizsgálattal több kivégzett emberről is bebizonyították, hogy ártatlanok voltak.

Az Egyesült Államokban a halálbüntetés támogatottsága az 1994. évi 80 százalékról 63 százalékra csökkent a Gallup 2005 októberi felmérése szerint. Tavaly 60 embert végeztek ki. A legtöbb kivégzést, 98-at, 1999-ben hajtották végre.

A kivégzések számában Texas vezet, a déli államban 1976 óta 355 elítélten hajtották végre a halálos ítéletet.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018