eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Veszélyben a romániai kisebbségi törvény

Romániában megrekedni látszik a kulturális autonómia alapjait is rögzítő kisebbségi törvény vitája. Az elmúlt napokban a kormánykoalíció legerősebb tagja, a Demokrata Párt is a kulturális autonómia ellen fordult.

A romániai Demokrata Párt elnöke szerint “nem kreálhatunk Romániában olyan jogokat, amelyek nem léteznek máshol. Nem változtathatjuk a kulturális autonómia által az országot a kisebbségi jogok gyakorlóterévé.” Emil Boc kijelentése azt jelzi, hogy a román kormánykoalíció legerősebb pártja a kisebbségi törvény és a benne rögzített kulturális autonómia ellen fordult.

A Demokrata Párt azt javasolja, hogy töröljék a törvényből az autonómiatanácsokra vonatkozó cikkelyeket, és ezek helyett a kisebbségi szervezetek csúcsszervét, a kisebbségi Tanácsot ruházzák fel a kisebbségekkel kapcsolatos döntések véleményezésének a feladatával.

A javaslat tulajdonképpen a kulturális autonómia törlését jelenti a tervezetből, ez pedig ellentmond a kormányprogramnak, és az Európai Parlament Romániáról szóló jelentésének is, melyben arra kérik Bukarestet, biztosítsa a kulturális autonómiát a magyar kisebbségnek.

Miközben egyre élesebbek az ellentétek a koalíciós pártok között, a képviselőház immár másodszor halasztotta el a törvény bizottsági vitája befejezésének a határidejét. Az eredetileg december 7.-re kitűzött határidőt, december 22.-re, most pedig február 15.-re tolták ki.

A törvény októberben már megbukott a szenátusban, akkor azonban Cãlin Popescu Tãriceanu miniszterelnök arról biztosította a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, hogy az alsóházban a koalíciós pártok valamennyi képviselője támogatja majd a kormány által benyújtott jogszabályt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×