eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Lantos Csaba energiaügyi miniszter előadást tart az MVM-csoport energetikai konferenciáján a Groupama Arénában 2023. február 16-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Lantos Csaba: nem igaz, hogy Magyarország drágán veszi az orosz gázt

A kormány energiakoncepciója két alappillérre épül: a nukleáris- és a megújuló energiára, de az orosz gázt sem lehet kihagyni a képletből - közölte a miniszter.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, Lantos Csaba energiaügyi miniszter interjút adott a Mandinernek, amelyben részletezte, hogy az energiaügyi tárca egyrészt folytatja a Napenergia Plusz pályázatot, másrészt a régebben napelem rendszert telepítők számára is indul még idén pályázat, akik már kicsúsztak a 10 évnyi szaldó elszámolásból. Ők támogatással telepíttethetnek akkumulátorokat, hogy gazdaságosan legyenek képesek tárolni a megtermelt energiát.

Az energiaügyi miniszter elmondása szerint

a kormány a zöldenergia előállításának növelésére összpontosít, mert az jelenti a magyar gazdaság jövőjét.

Az ország a kettes számú paksi atomerőmű beüzemelése után lehet képes az önellátásra, importáló és exportáló időszakokkal együtt.

Lantos Csaba szerint két alapeleme van az energiaipari koncepciónak: a nukleáris és a megújuló energia. Az előbbihez arra van szükség, hogy a Paks 2 beruházás befejeződjön, és a már meglévő blokkok üzemidejét is meghosszabbítsák 20 évvel.

Az energiaügyi miniszter elmondása szerint az orosz-ukrán háború nem fenyegeti az atomerőmű bővítését, hiszen itt egy, az Európai Unió által jóváhagyott nemzetközi projektről van szó, a munkálatokat jelenleg egy német-amerikai cég végzi. Leszögezte, hogy az új reaktoroknak a 2030-as évek első felében munkába kell állniuk.

Az orosz gáz kérdésével kapcsolatban Lantos Csaba kijelentette:

közkeletű tévedés az, hogy a magyar kormány drágán vásárolja az orosz gázt,

illetve a magyar határig ilyen áron senki mástól nem tudnánk földgázt vásárolni. Elindult ugyanakkor a diverzifikáció is, a horvátországi Krk sziget felől érkezik LNG-gáz, illetve Románia felől is, és a szükségletek 20 százalékát itthon termelik ki. Hozzátette azonban, hogy a régió infrastrukturális adottságai miatt és tengerpart hiányában jelen állás szerint lehetetlen kihagyni az orosz forrást ilyen áron.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×