Infostart.hu
eur:
388.03
usd:
329.53
bux:
0
2025. december 28. vasárnap Kamilla
Wine glasses in a row. Buffet table celebration of wine tasting. Nightlife, celebration and entertainment concept. Horizontal, cold toned image
Nyitókép: Ekaterina Molchanova/Getty Images

Ugyan kevesebb lett az újbor, ám a minőségre nincs panasz

A borászok szerint kiváló borok készültek, az értékesítési árakon emelni kellene a sok költség miatt, ám a piac erre nagyon érzékeny.

A teol.hu azt írja, az általuk megkérdezett borászok elmondták, az átlagosnál jobb lett az évjárat, a fehérek kellően savasak, a kék fajták színe, illata, zamata kiváló. A szép, hosszú ősznek köszönhetően az érett szőlőből készült nedűnek az átlagosnál magasabb az alkoholfoka is.

A szekszárdi Schieber Pincészet borásza, Rappay József azt mondta a megyei portálnak, a 2023-as év nagyon nehéz és drága volt növényvédelmi szempontból a szőlőbetegségek miatt, akinek viszont sikerült megvédenie a szőlőt, annak kiváló borai lettek. Mint elmondta, a nyár eleje hűvösebb és csapadékosabb volt, az ősz viszont hosszú és meleg. Hozzátette,

a hűvösebb nyárnak köszönhetően a pincészet a valaha volt legjobb fehérborait készítette, de az időjárás a rozé minőségén is lendített.

A borász hozzátette, nagy tanulság a kisebb termelőknek is, hogy a szőlőt nem lehet rutinból permetezni. Úgy fogalmaz, a legfontosabb eldönteni, hogy mikor kezdjék el az első permetezést, ha sokat várnak, akkor már csak futnak a betegségek után, ha túl korán, akkor meg nagyon sokba kerül az év, hiszen tíznaponta védeni kell a szőlőt.

Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend volt Nagymestere azt nyilatkozta a portálnak, hogy a száraz ősz következménye a kevesebb szőlő magasabb cukorfokkal, amiből magas alkoholfokú borok készültek. Elmondta, kevesebb lett a lé, viszont koncentráltabb, sötétebb színű. A savak szélsőségesen alakultak, volt, ahol rendkívül alacsonyak, volt ahol magasak lettek. Ezeket laboratóriumi ellenőrzések mellett lehetett kezelni.

Módos Ernő azt is elmondta, mára stabilizálni lehetett a borokat, ebben a házasítások is segítettek annak, akinek erre szüksége volt. Megjegezte, gyakori a 14-es vagy annál magasabb alkoholfok, ami kicsit zavaró is, mert eltakarja a zamatokat. Hozzátette, a fehér fajtáknál érdekes meglepetés érte néhány esetben a termelőt, mert magas savtartalmak is jelen vannak a borban. Magyarázata szerint az lenne a logikus, hogy magas alkohol mellett alacsonyak a savak, ennek ellenére akadnak olyan borok ahol a diszharmónia éppen abból ered, hogy magasak lettek a savak. Látni kell tehát, hogy

hozzáértés, szakértelem híján ­rossz borok is születhetnek.

Mészáros Péter, a szekszárdi Mészáros Pincészet tulajdonosa is azt a véleményt erősítette a lapnak, hogy nagyon jó évjárat érlelődik a pincékben. Aki eredményesen védte a tőkéit, az elégedett lehet az eredménnyel. A fehér- és rozéboroknak a hűvösebb nyár eleje, a vöröseknek meg a hosszú ősz segített a minőségben. Kevesebb lett a bor, de a minősége jobb lett a tavalyinál.

A megyei portál azt írja, minden általuk megkérdezett borász egyetértett abban, hogy a piac igényei megváltoztak, jelenleg ugyanis úgy tűnik, fehérborokból fogy több. Módos Ernő hozzátette, az idei év minden borász számára nehéz lesz, hiszen számítani kell arra, hogy visszaesik a forgalom.

A portál megjegyzi, ez máris érződik, sok vendéglátóhely, kocsma zárt be, és arra kell számítani, hogy az éttermek, szaküzletek is visszafogottabban rendelnek majd, mert kisebb lett a forgalmuk, így borból is kevesebb fogy. A borászok között is van verseny, és a megnövekedett költségeiket nem nagyon tudják érvényesíteni, mert csak óvatosan emelhetik az áraikat.

Címlapról ajánljuk
Magas tőkepiaci hozamot keres? Az indiai eszközök nagy lehetőségeket kínálnak

Magas tőkepiaci hozamot keres? Az indiai eszközök nagy lehetőségeket kínálnak

India öles léptekkel zárkózik fel a fejlett országokhoz. Ebben nemcsak a kedvező gazdaságföldrajzi és a még mindig kedvező demográfiai adottságok segítik, hanem az úgynevezett jó kormányzás is: a kormányzat szisztematikusan támogatja a hazai gyártást, stabilizálja a szabályozási kereteket, és egyszerűsíti az adózást, ráadásul a belső fogyasztói bázis is gyorsan nő. Bár a kilátások jók, kockázatok továbbra is vannak, és ezekre a befektetőknek is figyelniük kell.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×