eur:
396.06
usd:
354.66
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
28 June 2023, Bavaria, Munich: A robot arm from Siemens is on display at Automatica 2023 in a hall at Messe MĂźnchen. Automatica is the leading trade fair for intelligent automation and robotics. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: picture alliance/Getty Images

Jeránek Tamás: a mesterséges intelligencia jelzi a problémát, de az orvoslásához kell az emberi kreativitás

A modern iparban egyaránt jelen vannak a robotok és az automatizálás, valamint a kétkezi munka – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója, aki szerint jelenleg a gyártási folyamatok fejlesztését a fenntarthatóság, a munkaerőhiány és az energiafelhasználás határozza meg.

„A modern ipar egyértelműen az, amit látunk és amiben élünk. Tehát használunk robotokat, van automatizálás” – fogalmazott Jeránek Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában, de hangsúlyozva: a kézkezi munka még mindig nagyon fontos. „Együtt dolgozik a munkavállaló és a robot, és ennek eredménye az, hogy gyorsabban, hatékonyabban tudunk gyártani” – magyarázta a Siemens Zrt. vezérigazgatója, aki – elmondása alapján – egy olyan gyárat lát maga előtt, amikor modern iparról beszél, amiben szükség van munkásokra, mérnökökre, de sok-sok robotra is.

Természetesen az ipari robot nem összekeverendő azzal, amit a science fiction filmekben robotként azonosítunk – emelte ki Jeránek Tamás –, hiszen például az ipari robotoknak nem akarnak emberi formát kölcsönözni, ijesztővé tenni, hanem azt akarják, hogy segítsen a gyárnak olyan folyamatokban, amelyek két kézzel nehezebben, lassabban megoldhatók, hogy működjön együtt a szakemberrel. „Mert a szakember még mindig meg tud esetleg olyan dolgokat ügyesebben, gyorsabban csinálni, amit robottal nagyon drága lenne, nem érné meg” – hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan fogalmaz meg egy mérnök kérdést, amikor a töméntelen mennyiségű adatot látja, milyen kérdést tesz fel, hogy hogyan lehetne jobban csinálni a termelést, vagy hogy hogyan lehetne egy gépet hosszabb élettartalmúvá tenni, a vezérigazgató kifejtette: a mai világban a mérnök másképpen nem tud működni, mint a visszajelzés alapján. Gyűjtik az adatot a felhasználás alapján, a végén pedig jobb terméket szeretnének gyártani.

„Egyfajta újraiparosodásról is beszélhetünk, hiszen bejönnek olyan feltételek, mint a fenntarthatóság, a munkaerő, az energia”

– fogalmazott a szakember, emlékeztetve: egyre fontosabb, hogy milyen energiafelhasználással, karbonlábnyommal, hulladékkal és hatékonysággal gyártanak egy-egy terméket. Ezt követi a munkaerő, amiből – elmondása szerint – nincs elégséges, emiatt segítségül kell hívniuk a gépeket, hogy le tudják gyártani azt a mennyiséget, amit elképzeltek. Ehhez – a mérnökök segítségével – akár a gyártósorokat is át kell alakítani, elhagyva bizonyos kétkezi munkát igénylő folyamatokat, vagy hibrid megoldásokat kialakítva, növelve az automatizációt. Példaként említette, hogy a múltban az volt a normális, hogy egy gépkezelő egy gépet követett le, jelenkorban viszont akár tíz-húszat is képes, mert annyira automatizáltak, persze a teljes kontrollt még nem adták át.

A mérnök munkáját illetően azt is kiemelte, hogy mesterséges intelligencia segít ebban is, hogy mik azok az adatok, amiket nem neki kelljen elemeznie, hanem a szoftvernek. Ilyen például a vízhasználat, hiszen nagyon sok folyadék szivároghat el a rendszerekben, ami egy város szintjén már óriási mennyiség lehet, és ennek figyeléséhez, érzékeléséhez MI-t hasznának – magyarázta. „Ezeket az adatokat gyűjtjük, de egy mérnöknek rá kell néznie a grafikonra” – hangsúlyozta Jeránek Tamás:

a mesterséges intelligencia jelzi, hogy hol van valami probléma, de a hiba orvoslásához az emberi kreativitás még sokáig megmarad.

Jeránek Tamás szerint egy csomagküldő szolgáltatónál vagy egy webshopnál sokkal hatékonyabb, ha szoftveresen próbálják – éjszaka – a csomagokat szétválogatni úgy, hogy a szoftver kiszámolja a célpont, a cím, a méret, a sorrend alapján, hogy hogyan kell bepakolni, hogy a legjobban kihasználják a teret. Ezáltal csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás, csökkenthető a vállalat karbonlábnyoma, ami egy „jó pont” lehet a fogyasztóknál is. "Ilyen termékek kimutatására létezik egyébként Siemens-szoftver is" – jegyezte meg a vezérigazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×