eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Suppan Gergely: az év végéig akár 6 százalékra eshet az infláció

Az infláció csökkenésében és a gazdasági növekedésben is megtörtént a fordulat a magyar gazdaságban. Emellett a külső egyensúlyi mutatók is javultak, megkezdődött az óvatos monetáris lazítás, mindezek pedig előrevetítik, hogy már év végére megállhat a reálbérek csökkenése, és helyreállhat a lakossági fogyasztás – állapítja meg az MBH Bank elemzése.

Fordulat történt és további javulás várható az infláció alakulásában, a GDP-növekedésében, a kamatpolitikában és a külső egyensúlyban egyaránt Magyarországon – mondta el az InfoRádióban Suppan Gergely, a Magyar Bankholding (MBH) vezető elemzője.

A szakember 2024-re és 2025-re is 4,3 százalékos gazdasági növekedést vár, és úgy látja, hogy az infláció októberre 10 százalék alá, az év végéig pedig akár 6 százalékra eshet.

"Valamelyest lejjebb hoztuk az inflációs várakozásunkat annak köszönhetően, hogy számos élelmiszer-termékpályán elindult egy sokkal gyorsabb és szélesebb körű árcsökkenés, mint amire korábban számítottunk. És például már a tartós fogyasztási cikkekben is látszik" – mondta Suppan Gergely.

A banki szakértő az inflációt jó irányba befolyásoló tényezőként azt is megemlítette, hogy az áram, illetve a gáz ára is csökkent, és nem következett be az az akut energiaválság, amely kockázatként még tavaly megjelent. "Olyan mértékű bizonytalanságokat már nem látunk az energiaárakban, mint ami a tavalyi évet jellemezte, olyan volatilitással, olyan kiszámíthatatlan piaccal semmiképpen sem számolunk" – tette hozzá az elemző, kiemelve ugyanakkor, hogy az infláció mellett mostanra fordulat következett be a külkereskedelmi egyensúlyban is: mind a külkereskedelmi mérleg, mind a folyó fizetési mérleg egyenlege radikális fordulatot mutat a tavalyi évhez képest.

Suppan Gergely szerint az agrárium a magyar gazdaság húzóereje lehet az idén.

A fogyasztás és a beruházások várhatóan kevésbé járulnak hozzá a növekedéshez, noha a várakozásoknál ezek is jobban alakulhatnak. Jelentős lehet a kivitel szerepe is a fellendülésben, a külkereskedelmi többlet az év végéig fennmaradhat, így a külső egyensúly alakulása bizakodásra ad okot. A szolgáltatások egyenlege elsősorban az idegenforgalom fellendülése miatt kedvező lehet, az ipari termelés pedig ugyancsak fordulat előtt állhat, köszönhetően az energiaárak stabilizálódásának, amely hozzájárul a termelési költségek csökkenéséhez.

A banki szakértő hangsúlyozta azt is, hogy fordulópont következett be a kamatokat tekintve is, hiszen az MNB már el tudta kezdeni az irányadó kamat szintjének a fokozatos csökkentését. "Itt már bekövetkezett a fordulat, és reményeink szerint ugyanígy fordulat fog bekövetkezni a teljes gazdasági növekedésben, illetve a fogyasztásban is annak hatására, hogy az infláció csökkenésével a reálbérek is elkezdenek majd növekedni" – emelte ki Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×