eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Aerial view of combine harvester. Harvest of wheat field. Industrial footage on agricultural theme. Biofuel production from above. Agriculture and environment in European Union.
Nyitókép: abadonian/Getty Images

Nem a zombiktól, hanem az éhezéstől kell tartanunk

A globális felmelegedés is felelős azért, hogy a világ legfontosabb terményeit egyre többször sújtják gombás megbetegedések. Elképesztő mértékűek már most a károk, és ezek a kórokozók rendkívül rezisztensek.

Ezek a jövőben a bolygó élelmiszerellátását is veszélyeztethetik, ha nem lépünk fel ellenük kellő hatékonysággal, az pedig "globális egészségügyi katasztrófához" vezethet a kutatók szerint – írja a The Guardian.

Már most gombás megbetegedés miatt pusztul el a legtöbb termény világszerte: ezek a károkozók nagyon ellenállóak, nagy távolságokat tesznek meg a széllel, és képesek nagy ültetvények kipusztítására is. Rendkívül alkalmazkodóképesek, sokuk pedig rezisztenssé vált a gombaölő szerekkel szemben.

A kutatók szerint a gombabetegségek hatása várhatóan egyre rosszabb lesz, mivel a felmelegedés miatt a gombás fertőzések folyamatosan a Föld pólusai felé mozognak. Az 1990-es évek óta a gombakórokozók évente mintegy hét kilométert tesznek meg a magasabb szélességi körök felé. Angliából és Írországból jelentettek már például búzaszárrozsda-fertőzést, ami általában a trópusokon fordul elő. A melegebb hőmérséklet új variánsokat hoz létre, az erősebb szelek pedig messzebb szállítják a gombaspórákat.

A Nature-ben megjelent kutatási összefoglaló figyelmeztetése szerint a termelők már most is termésük 10-23 százalékát veszítik el gombabetegségek miatt. Az öt legfontosabb termény – rizs, búza, kukorica, szójabab és burgonya – esetében a fertőzések által okozott éves veszteségek mértéke akkora, amennyi termény több százmillió embert táplálhatna. A gombák az első hat helyen szerepelnek a legnagyobb hatást gyakorló kártevők és kórokozók nemrégiben összeállított listáján.

A Last of Us gyilkos gombáinak világa bár továbbra is science fiction, Sarah Gurr, az Exeteri Egyetem szakembere, a gombákkal kapcsolatos tanulmány egyik szerzője szerint globális egészségügyi katasztrófához vezethet ezeknek a gombáknak a terjedése is.

"Nem a zombiktól, hanem az éhezéstől kell tartanunk" –

mondta ki. A tudósok szerint fennáll annak a veszélye is, hogy a globális felmelegedés növeli a gombák hőtűrő képességét, és ezzel megnő annak a lehetősége, hogy a melegvérű állatok és az emberek megfertőzéséhez gazdatestet váltanak.

Eva Stukenbrock professzor, a németországi Kieli Egyetem tudósaként a kutatás másik társszerzője kifejtette: az emberiség soha nem látott mértéket elérő nagysága révén olyan kihívásokkal nézünk szembe élelmiszertermelés terén, mint soha korábban. "Már most is hatalmas termésveszteségeket tapasztalunk gombafertőzések miatt. Ez az aggasztó tendencia a felmelegedő világgal csak súlyosbodhat" – tette hozzá.

A gombák elképesztően rezisztensek:

a talajban akár 40 éven át életképesek lehetnek spóráik, melyek a szél szárnyán akár kontinensről kontinensre is képesek vándorolni.

Gombaölő szereket nagy választékban lehet kapni, de ezekkel szemben nagyon gyorsan ki tudják alakítani az egyes fajok a rezisztenciát. Megoldás lehet az ellenállóbb növényfajták nemesítése mellett az új növényvédőszerek fejlesztése, de ezek a területek nagyon alulfinanszírozottak világszerte, pedig Gurr szerint ha így haladunk, előbb halunk éhen az élelmiszerhiány miatt, mint hogy betegséget kapjunk el.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×