eur:
395.66
usd:
371.98
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Bill Gates amerikai milliárdos, a Microsoft szoftvervállalat társalapítója az 51. Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban 2022. május 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Bill Gates figyelmezteti a világot, rossz irányba haladunk

Az ukrajnai konfliktus drámai mértékben súlyosbította az élelmezésbiztonsági kihívásokat és a nemzetközi segélyezést. A nemek közötti egyenlőség globális megvalósulása is csak 2108-ban, a vártnál három generációval később valósulhat meg.

Oroszország ukrajnai háborúja csökkenti Európa elkötelezettségét a nemzetközi segélyek és az éghajlatvédelmi intézkedések iránt – nyilatkozta Bill Gates a Financial Times-nak. Szerinte ha így megy tovább, az ENSZ fenntartható fejlődési céljai közül egyik sem teljesül, amelynek a 2030-as elérésére kötelezettséget vállaltak – írja a Portfolio.hu.

Bill Gates kijelentette: ez legnehezebb kihívás, amivel a globális fejlesztési politikának valaha is szembe kellett néznie. Ugyanakkor reméli, hogy Liz Truss brit miniszterelnök új kormánya nem fog további megszorításokat kivetni a tengerentúli segélyek költségvetésére.

Elismerte:

a koronavírus-világjárvány erősen visszavetette a nemzetközi segélyezést, ám az ukrajnai háború még nagyobb csapás.

Továbbra is cél az AIDS, a malária és a tuberkulózis, és a gyermekbénulás felszámolását célzó globális alapok feltöltése, az eredeti támogatás megtartása.

Az ENSZ céljait 2015-ben csaknem kétszáz ország írta alá, melyek az éhezéstől az éghajlatváltozásig terjedő kihívásokra terjednek. A kedden közzétett éves jelentésükben Bill Gates és volt felesége, Melinda French Gates azt írta: "Hét éven belül a világ szinte egyik célt sem fogja elérni", sőt, a jelenlegi állás szerint ötször gyorsabban kellene haladnunk a legtöbb cél eléréséért.

Ez is alulbecsülés lehet, "mivel az előrejelzések némelyike még nem számol a világjárvány hatásával, nem is beszélve az ukrajnai háborúról vagy az általa kiváltott afrikai élelmiszerválságról".

A Force for Good múlt heti becslése szerint

az ENSZ céljainak eléréséhez szükséges finanszírozás hiánya az elmúlt évben harmadával, 135 milliárd dollárra nőtt.

A Gates Alapítvány társelnökei reménykednek, mert a célokat olyan innovációk segítik elő, mint a szárazságtűrő vetőmagok, a digitális pénzügyi integráció. "A kudarc nem elkerülhetetlen" - mondta Gates. "Továbbra is optimista vagyok."

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×