eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Elemző: kaphat egy lökést a dezinfláció

Tovább csökkent márciusban az infláció Magyarországon, a februári 25,4 százalék után márciusban 25,2 százalékos volt az áremelkedés a KSH adatai szerint. Az elemzők ennél kedvezőbb adatot vártak, vagyis a dezinflációs folyamatok lassabban indulnak be – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője. Nagy Márton szerint az adatok összhangban vannak a kormány várakozásaival.

A Portfolio munkatársa szerint összességében kettős a most megjelent márciusi adat: egyfelől tovább csökkent az infláció, ami jó hír, hiszen megerősíti azon vélekedéseket, miszerint januárban tetőzhetett az áremelkedés 25,7 százalékon, másrészt viszont a csökkenés mértéke elmaradt a várttól. Utóbbi oka leginkább az élelmiszerek árában keresendő; noha a kiskereskedelmi üzletek folyamatosan akcióztak egyes termékek esetében, de a másfél százalékos havi áremelkedés így is alig maradt el a februáritól – tette hozzá Beke Károly.

Az elemző úgy véli, hogy kizárólag a mostani adatból korai olyan következeteseket levonni, hogy sokkal lassabban tér majd vissza az infláció arra a csökkenő pályára, amit a Magyar Nemzeti Bank és a kormány is remél. Inkább csak az látszik, hogy talán lassabban indul be a dezinfláció, mint azt sokan várták. Hogy mindez a következő hónapokban miként alakul, és hogy az év végére mennyire csökken le az infláció, azt egyelőre nehéz megmondani – jegyezte meg. Bármikor kaphat ugyanis egy erősebb lökést a dezinflációs folyamat és visszatérhet a korábban remélt pályára.

A „lökést” illetően az elemző emlékeztetett: a kormány várakozásai szerint az év közepén bevezetendő online árfigyelő rendszer sokat fog segíteni az infláció leszorításában. (Egy átfogó rendszert terveznek bevezetni, ami folyamatosan vizsgálná bizonyos termékek kiskereskedelmi árát, segítendő a vásárlókat a legolcsóbb termékek beszerzésében.)

Beke Károly szerint az is automatikusan leszoríthatja majd az éves áremelkedési ütemet, hogy az idei év második felében a tavalyi év második felének magasabb inflációs adatai számítanak majd bázisnak.

Az élelmiszerárak mellett – a korábbi hónapokhoz hasonlóan – a háztartási energia ára az, ami kiemelkedően emelkedett, illetve az egyéb cikkek és üzemanyagok esetében látszik egy 20 százalék feletti drágulás éves alapon. A rossz hír – ami a legnagyobb meglepetést okozhatta a márciusi inflációs adatban –, hogy a ruházkodás éves árindexe 10, a szolgáltatásoké 13 százalék fölé kapaszkodott.

A maginfláció – némi meglepetésre – ugyancsak emelkedett a februári 25,2 százalékról 25,7 százalékra, míg a nyugdíjas infláció kis mértékben – 26,7 százalékra – csökkent, de ez még mindig magasabb, mint a fő inflációs szám – emelte ki a Portfolio munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×