eur:
368.35
usd:
344.39
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Pixabay.com

A gyümölcskedvelők kezdhetnek rimánkodni az enyhébb éjszakákért

Nagyobb területen is veszélybe kerülhetnek a virágzó gyümölcsösök a mostani hidegbetörés miatt.

Legutóbb március 15-én tört be hideg Magyarországra, ami főleg a Dunántúlon – ahol már beindult a virágzás – okozott elfagyást a korai kajszibarackosokban, nagyobb területeket azonban eddig nem érintett a fagy – mondta az InfoRádiónak a FruitVeB elnöke

Az őszibarack és minden egyéb gyümölcsfajta jócskán a virágzás előtt volt, ezért csak a dunántúli korai kajszinál várható terméskiesés, országos szinten viszont nem látni különösebb gondot – tette hozzá Apáti Ferenc.

A hét elején ismét markáns hidegfront érkezett, ami viszont csak akkor lehet veszélyes a gyümölcsökre, ha mínusz 5 fok körül alakul az éjszakai hőmérséklet. A szakember emlékeztetett, mostanra a kajszi mellett az őszibarack is virágzásnak indult, illetve előbbi talán már el is virágzott, így ezeknél a mínusz 2-3 foknál hidegebb hőmérséklet „nagyon rosszul” jönne. A többi gyümölcsfaj továbbra is virágzás előtt áll, ezért vélhetően még el tudnák viselni.

A FruitVeB elnöke azt is elmondta, hogy az elmúlt évtized egyik jellemző időjárási jelensége a tavasszal két-háromhetente jelentkező jelentősebb lehűlést hozó hidegfront, ezek a hideg periódusok pedig fagyveszéllyel is járnak, sokszor komoly kárt téve a gyümölcsösök virágzásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Exkluzív
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
Karácsony Gergely és a főváros perre megy

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×