INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

webshop

online vásárlás

újrahasznosítás

használt áru

kutatás

Smiling man lying on the couch and shopping online with credit card and laptop

Pörög az online piactér a használt termékeknél – kiderült, mire és miért vadászunk

Infostart

A magyarok 77 százaléka nyitott arra, hogy használt terméket vásároljon, és 64 százaléka már vett is ilyet a világhálón – mutatják a Shoptet friss kutatása, amit a március 18-ai újrahasznosítási világnap alkalmából készített.

A webáruházak létrehozásával és üzemeltetésével foglalkozó cseh hátterű cég arra volt kíváncsi, hogy a Csehországban szembetűnő trend, miszerint a lakosság jelentős része vásárol online használt termékeket, vajon igaz-e a magyarokra is. Kutatási adataikat az újrahasznosítási világnap (március 18.) alkalmából publikálták, amely a környezet védelme érdekében az újrahasználat és az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet.

„A friss kutatás adatai alapján abszolút kijelenthető, hogy a magyarok is nyitottak a használt termékek online vásárlására, hiszen 64 százalékuk már eddig is vett ilyen termékeket a világhálón, és további 8 százalék mondta, hogy biztosan fog a jövőben” – osztotta meg az eredmények kapcsán Rédey Iván, a vállalat magyarországi vezetője.

A kutatás alapján a magyarok nagyjából háromnegyede (77 százaléka) szokott használt termékeket vásárolni, és minél fiatalabb valaki annál nyitottabb erre. Így a 16–19 évesek 84, a huszonévesek 83, a harmincasok 79, a negyvenesek 76, az ötvenes korosztálynak pedig a 65 százaléka nyitott arra, hogy használt termékeket vegyen. Ők jellemzően online is vásároltak már ilyeneket, sőt közülük minden ötödik rendelt már külföldről is használt ruhát, elektronikai eszközt, akár bútort is. A kutatásból kiderül, hogy van egy markáns réteg – az online használt terméket vásárlók 35 százaléka –, akik szerint az újrahasznosításhoz az is hozzátartozik, hogy nem vesz újat, ha ugyanazt tudja a használt is.

Összességében divatcikkeket (47 százalék), számítástechnikai eszközöket (43 százalék), könyveket (39 százalék) és szórakoztató elektronikai eszközöket (34 százalék) vásárolnak leginkább használtan a válaszadók. Jelentősek az eltérések a nemek között. A világhálón használt termékeket vásárló nők jelentős része, 67 százaléka vett már így divatcikket, 43 százaléka pedig könyvet. A férfiak körében pedig az elektronikai eszközök tarolnak: 53 százalékuk vett már például telefont, laptopot, tabletet, okosórát, fényképezőgépet vagy kamerát online, 43 százalékuk pedig TV-t, játékkonzolt, hangfalat vagy lejátszót, stb..

Egyértelműen a spórolás a fő oka annak, hogy online használt terméket veszünk, a válaszadók 93 százaléka jelölte meg ezt motivációs tényezőként.

A magyarok harmadának (32 százalék) a környezetvédelem is legalább ennyire fontos, ötödét (22 százalék) pedig a trendiség is ösztönzi erre, azaz, hogy egyedi termékhez jusson. Eltérőek a nemek motivációi. A spórolás mindkét nemnek ugyanolyan fontos, de a környezetvédelem sokkal inkább foglalkoztatja a nőket (36 százalék), mint a férfiakat (28 százalék), és a trendi vonal szintén többet számít a nőknek. A nők 27, a férfiak 17 százaléka vesz azért online használt terméket, hogy trendi termékhez jusson.

Generációkat tekintve is mutatkoznak eltérések. Az ötvenes korosztálynak számít leginkább a környezetvédelem (36 százalék) és a trendiség (33 százalék), amikor a világhálón használt termékeket vesznek. A környezetvédelem (35 százalék), mint fő ok hangsúlyos még a huszonévesek körében is és az átlagnál egy picit jobban érdekli őket a trendiség is (24 százalék). Ha az okokat nézzük, akkor egyébként az egyediség a 16–19 évesek körében számít a leginkább az ötvenes korosztály után (29 százalék). Ez a korosztály kiemelkedik még a vintage ruhák, kiegészítők iránti rajongásával is. Több mint negyedük (28 százalék) annyira odavan ezekért a termékekért, hogy rendszeresen vesz ilyeneket online.

(A felmérés 1123 fő megkérdezésével készült 2023 márciusában, amely reprezentatív a magyarországi 16–59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a Shoptet megbízásából az Opinio Institue Kft. készítette.)

Nyitókép: filadendron/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018