eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium bejelentése szerint az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fő útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Zuhan a gázár, de nekünk még nem - itt a válasz!

Az árcsökkenés nagyjából 15-20 százalékos lehet, de ez nem mostanában következik be - mondta Holoda Attila energetikai szakértő akkor, amikor a világpiaci gázárcsökkenésről kérdezték.

Miközben a világpiacon harmadára csökkent a gáz ára a 320 dolláros csúcsról egyelőre nem tudni, hogy ez mikor érvényesül a fogyasztóknál. Az rtl.hu Holoda Attila korábbi energiaügyi helyettes államtitkárt idézi, aki szerint az árcsökkenés nagyjából 15-20 százalékos lehet, de ez nem mostanában következik be.

„Ahogy az ár emelkedése is másfél-két hónap után érte el a fogyasztókat, úgy a csökkenése is nagyjából ennyi idő alatt fogja” – értékelte a helyzetet. Emlékeztetett arra, hogy

most a drágán vett orosz gázt fogyasztjuk.

Ahogy arról az Infostarton is írtunk: Európa gáztározói átlagosan 90 százalékban telítettek, míg tavaly ebben az időszakban kevesebb mint 80 százalékon álltak. A melegebb őszi időjárás miatt kisebb a kereslet most a földgázra, emellett pedig a tárolók töltöttségi szintje is magas, ezért van csökkenő pályán a földgáz ára – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

A kérdés, hogy mit hoz a jövő

Most az okozza a csökkenést, hogy túl sok gáz van a piacon, de ez el fog múlni - magyarázta Holoda Attila. Szerinte „jövőre azért megint lesz majd egy időszak, amikor véget ér a tél, csökkenni fog az igény” és ismét visszaesnek az árak.

Az emberek mindenesetre már a rezsiemelés bejelentése után azonnal spórolni kezdtek. Augusztusban a hazai földgázfelhasználás 22 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest, ami így az elmúlt nyolc év legalacsonyabb értéke. Közben azonban az import nőt, így sikerült feltölteni a tározókat.

A képet tovább árnyalja, hogy a g7.hu táblázatokkal igazolja, miszerint újra jön Magyarországra gáz Ausztria felől. Sőt, a mostani alacsony árat érdemes lehet kihasználni, hiszen itthon még mindig van tárolói kapacitás. Az adatokból pedig az látszik, hogy október végén sokkal olcsóbban lehet a spotpiacon, nyugatról gázt beszerezni, mint Oroszországból.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×