eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Woman in front of the mall pushing shopping cart
Nyitókép: YorVen/Getty Images

Ismét kopogtat a vasárnapi boltzár – nem sok minden maradhat nyitva

Bár csak egy véletlennek köszönhetően, de a negyvenkettedik héten, azaz a mostanin újra élesedik a vasárnapi boltzár Magyarországon. Az október 23-i nemzeti ünnep ugyanis idén vasárnapra esik, úgyhogy a legtöbb üzletlánc nem lesz nyitva ezen a napon.

Fő szabály szerint a nemzeti ünnepnapon az üzletek zárva tartanak hazánkban. Éppen ezért nem lesz ez másképp október 23-án sem. Ez azt jelenti, hogy a bevásárlóközpontok boltja, barkácsüzletek, vagy éppen a legnagyobb kiskereskedelmi hálózatok, úgy mint a Tesco, Auchan, Lidl, Spar, Aldi, Penny mind vagy szinte a legtöbb boltja nem fog kinyitni ezen a napon – emlékeztet a Pénzcentrum.

Érdemes megjegyezni, hogy a CBA, illetve a Príma hálózat, valamint a Coop és a Reál boltjai üzletenként eltérő nyitvatartással működnek az ünnepi időszakban, érdemes az interneten vagy az üzletekben kihelyezett tájékoztatók által tájékozódni az adott bolt nyitvatartásáról – teszik hozzá. Azt is ki kell emelni, hogy például az OMV Spar express üzletek is egyfajta kivételt képeznek, azok ugyanis ünnepnapok alatt is nyitva lehetnek.

De a jogszabály szerint nyitva tartó kivételek lesznek még:

  • a benzinkutak,
  • az önálló virágboltok,
  • az újságosok,
  • az édességboltok,
  • a kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a trafikok, ha a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé.

A nem élelmiszert árusító kiskereskedelmi egységek egyéni rendben tarthatnak nyitva az ünnepnapon. Így számos szaküzlet, kereskedés egyéni döntése lehet, kinyit-e, ám érdemes megjegyezni, hogy ezek közül, főleg a kisebbek amúgy sem szoktak nyitva lenni vasárnaponként, úgyhogy ezek zárvatartása nem fog nagy port kavarni a lakosság körébe.

Az viszont biztos, hogy

a legnagyobb kiskereskedelmi, élelmiszert is árusító multik (kevés kivételtől eltekintve) szinte összes boltja zárva lesz október 23-án.

Ez pedig azt is jelenti, hogy idén gyakorlatilag harmadik alkalommal tér vissza a 2015-től egyetlen évig érvénybe lévő vasárnapi boltzár Magyarországon. Az első ilyen idén május elsején, a második pedig húsvétvasárnap, április 17-én volt.

A mostani, október 23-i azonban nem az utolsó lesz a sorban idén. Ugyanis a karácsony egyik napja, nevezetesen december 25-e szintén vasárnapra fog esni – írja a gazdasági lap mások mellett arra is kitérve, hogy mekkora esélye van a valódi, hazánkban egy évet élt, központilag szabályozott vasárnapi boltzárnak újbóli visszatérésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×