eur:
394.2
usd:
369.96
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Munkások egy sanghaji építkezésen 2021. április 15-én. A kínai országos statisztikai hivatal 2021. április 16-i közlése szerint a bruttó hazai termék, a GDP 18,3 százalékkal nőtt 2021 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva Kínában.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Kína részben átalakítja az Egy övezet – Egy út kezdeményezést

A projektben eddig az ország ezermilliárd dollárt költött arra, hogy kiterjessze a befolyását Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában. Ám a hitelek több országot adósságválságba döntöttek.

A lassuló világgazdaság, az emelkedő kamatlábak és a meredek infláció miatt egyre nagyobb gondot jelent az adósságtörlesztés a programban résztvevő országok számára. Emiatt több fejlesztési program elakadt. Közgazdászok szerint, Srí Lanka és Zambia adósságválsága kifejezetten a kínai programmal hozható összefüggésbe. Nyugati vezetők sokszor bírálták Kína hitelezési gyakorlatát, melyet adósságcsapda-diplomáciának címkéztek, szégyenbélyeget sütve Pekingre – írja a VG.

Kína most valamiféle Egy övezet – Egy út 2.0 projektet tervez, mely szigorúbban értékelné az új fejlesztések finanszírozását. Egészen új elem, hogy a régi hiteleket is újratárgyalnák. Hszi Csin-ping elnök nemrégiben úgy fogalmazott: a projekt nemzetközi környezete egyre bonyolultabb, ezért fontos a kockázatkezelés megerősítése. Ezzel összhangban a kínai bankok jelentősen szűkíteni kezdték az alacsony jövedelmű országokban folyó új projektek hitelezését, s most a meglévő hitelportfóliók tisztítására összpontosítanak.

A Wall Street Journal Sebastian Horn, Carmen Reinhart és Christoph Trebesch közgazdászok kutatásait idézi: eszerint, amíg 2010-ben Kína tengerentúli hiteleinek csupán 5 százalékát birtokolták pénzügyi nehézségekkel küszködő országok,

mára ez az arány 60 százalékra emelkedett.

Nem véletlen, hogy Kína elkezdett együttműködni más hitelezőkkel az "adósságmocsarak" lecsapolásán - írta a gazdasági portál. Peking immár olyan szuverén hitelezői szövetségekkel is kooperál, mint a Párizsi Klub – ilyenre korábban nem volt hajlandó. Eddig Kína a problémás hitelek futamidejének meghosszabbítását részesítette előnyben, ám ez a gyakorlat a pénzügyi szektorban csak "hosszabbítás és színlelés" néven ismert. Most megkísérelnek valamiféle pálya korrekciót a problémás adósoknál.

A kínai belpolitikáról szóló Aréna-beszélgetést itt hallgathatja meg:

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×