eur:
394.95
usd:
363.2
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
03 March 2022, Russia, St. Petersburg: The Gazprom logo is seen on a branch of the Russian state-owned corporation in St. Petersburg. Photo: Igor Russak/dpa (Photo by Igor Russak/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Igor Russak/picture alliance via Getty Images

Ez mindent boríthat: brutális gázáremelkedést harangozott be a Gazprom

Egészen elképesztő gázárat mondott be a téli hónapokra a Gazprom: gyakorlatilag azt vázolta, hogy további legalább 60 százalékos áremelkedés várható. Ha ez bekövetkezne, az azt jelentené, hogy egy köbméter gáz tőzsdei ára a mostani 950 forint körülről 1600 forint fölé ugrana. Mi lesz így a magyar rezsicsökkentés frissen bejelentett szabályaival?

Idén január elseje és augusztus 15. között a FÁK-országokon kívüli orosz gázexport (lényegében Európát és Törökországot jelenti) 36,2 százalékkal 78,5 milliárd köbméterre esett – jelentette be a Gazprom. Az első közel nyolc hónap együttes eredménye azonban elfedi azt, hogy mi történt az utóbbi hetekben: júliusban 58,4 százalékos, augusztus első felében pedig 59 százalékos zuhanás volt a Gazprom európai gázexportjában, amint azt a Reuters egy elemzőre hivatkozva megjegyezte.

Emlékezetes, eközben június közepétől július végéig mintegy 60 százalékkal fogta vissza a Gazprom az Északi Áramlat 1-en a gázküldést Németországba a turbinaügyre hivatkozva, aztán még tovább tekerte a gázcsapot és most már csak a kapacitás 20 százalékát küldi ezen az útvonalon.

Mindezek hatására június közepétől, a 80-90 euró/MWh körüli tartományból kezdtek el újra szárnyalni az európai tőzsdei gázárak. Az utóbbi napok emelkedésével már a 220 euró feletti tartományba jutottunk, noha egy éve még 50 euró alatt jártunk. A mostani tőzsdei gázár nagyjából 2400 eurós, közel 2500 dolláros árszintet jelent 1000 köbméterenként, ami a Gazprom közleménye szempontjából fontos adat – írja a Portfolio.

Az orosz gázvállalat azt írta: „Az európai spot gázárak elérték a 2500 dollárt. A konzervatív becslések szerint ha ezek a tendenciák fennmaradnak, az árak meg fogják haladni a 4 ezer dollárt 1000 köbméterenként ezen a télen.” Így tehát a Gazprom gyakorlatilag azt vázolta, hogy

az európai gázexportja (további) visszafogásával télre legalább 60 százalékos további gázár emelkedést fog elérni.

Mindez nagyon durva téli gázpiaci helyzetet és gázár kilátásokat jelent – jegyzi meg a gazdasági portál – hiszen a legalább 4000 dolláros (eurós) gázár sokkal magasabb, mint amit jelenleg a piaci szereplők a következő hónapokra áraznak.

A Gazprom jelzésének a magyar gázpiaci rezsicsökkentés bejelentett szabályaira is nagyon negatív következménye lehet. Ha ugyanis tényleg jelentősen tovább emelkednének a tőzsdei gázárak télre és ezzel párhuzamosan a magyar állam gázbeszerzési költségei is, akkor az óriási pluszterhet jelentene az államnak. Ennek az az egyszerű oka, hogy a rezsicsökkentés keretében 102 forintért adja el a lakosságnak a gáz köbméterét, míg az oroszok kedden azt vázolták, hogy 1600-1700 forint körüli gázár is jöhet – ismétli meg a Portfolio.

Hozzáteszik: ha tényleg a Gazprom által jelzett gázár pályán haladunk, az bizony

nagyon rosszat vetít előre a magyar háztartások pénztárcájára nézve.

De nemcsak a gázfogyasztók pénztárcájára nézve, hanem az áramfogyasztókéra nézve is, hiszen a gázárak az áramárakat is az égbe küldték már eddig is, így mindez nemcsak a gáz-, hanem az árampiaci rezsicsökkentés új szabályait is felboríthatja.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×