eur:
392.9
usd:
366.98
bux:
66114.18
2024. április 25. csütörtök Márk
Home sales brokers and real estate investors are exchanging with investors being filing cash at the agents hand.
Nyitókép: Wutwhan foto/Getty Images

Egy év alatt hatalmasat nőtt az új lakáshitelesek terhe

Átlépte a 7 százalékot a lakáshitelek átlagkamata a friss banki ajánlatokban a Portfolio összegzése szerint. A gazdasági portál elemzője elmondta, hogy azoknak, akik most igényelnek 20 milliós 20 éves piaci lakáshitelt átlagosan 2-3 millió forinttal kell többet visszafizetniük, mint egy hasonló kondíciókkal egy évvel ezelőtt felvett kölcsön után, egy év alatt ugyanis megduplázódtak a kamatok.

A Portfolio gyűjtése szerint míg tavaly ilyenkor 3,4, illetve 3,8 százalék volt a banki ajánlatokban az 5, illetve 10 éves kamatperiódusú, tehát a legnépszerűbbnek mondható piaci lakáshitelesnek az átlagkamata, most viszont már 7,1, illetve 7,0 százalék, tehát több mint 3 százalékponttal emelkedett a egy év alatt, mondhatni úgy is, hogy megduplázódtak – kezdte Palkó István.

Egyre kevesebb olyan lakáshitel van, ami 7 százalék alatti kamattal elérhető. Jelenleg 35 százalékkal, magyarán harmadával magasabb azon adósok terhe, akik most vesznek fel átlagos lakáshitelt, szemben azokkal, akik egy évvel ezelőtt tették meg ugyanezt – tette hozzá.

Számokra lefordítva: tavaly ilyenkor egy 20 évre felvett, 20 milliós lakáshitelnél még 115-120 ezer forint környékén alakult az átlagos törlesztőrészlet, ami

ma már 155 ezer forint fölött van,

ami harmadával magasabb az egy évvel korábbinál – ismételte meg a Portfolio elemzője, aki szerint nagyon úgy tűnik, hogy ez a tendencia folytatódni fog, miután a bankok egyelőre még nem teljesen árazták be a bankközi kamatok emelkedését a lakáshiteleikbe.

Palkó István kérdésünkre azt is megerősítette, hogy mindeközben szűkült is a potenciális adósok köre, mivel a emelkedő törlesztőrészletek miatt egyre többen beleütköznek a jogszabályi korlátokba. Az elemző szerint itt elsősorban a Magyar Nemzeti Bank rendeletére kell gondolni, ami azt mondja ki: ha valaki 10 éves – vagy ennél hosszabb – kamatperiódusú (végig fix kamatozású) hitelt választ, akkor jövedelme 50 százalékáig, ha magas jövedelmű akár 60 százalékáig is, bevállalhat törlesztőrészletet, ugyanakkor, ha valaki rövidebb kamatperiódusú hitellel köteleződik el, akkor 25, vagy 35 százalék ez az arány. Amiatt pedig, hogy nőnek a törlesztőrészletek, a kisebb mértékben növekvő jövedelmek mellett egyre többen ütköznek bele ezekbe korlátokba – magyarázta. Például

egy átlagos nettó kereset mellett egy évvel ezelőtt még nagyjából 24 millió forintot lehetett felvenni, mára ez az összeg viszont 19 millió forintra csökkent

abban az esetben, ha valaki 10 éves, tehát a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szempontjából a legkedvezőbb, 10 éves konstrukciót választja. Mindez 22 százalékos csökkenést jelent a felvehető hitelösszegben, tehát kisebb mértékben tud eladósodni az, aki átlagos jövedelemmel rendelkezik. Összességében tehát elmondható, hogy 20-30 százalékkal kisebb hitelösszeget vehetnek fel az adósok, mint egy évvel korábban, ami egy jelentős csökkenés, különösképpen abba bele gondolva, hogy időközben a lakásoknak az átlagértéke jelentősen, kétszámjegyű mértékben emelkedett – zárta gondolatait a Portfolio munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×