eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Ezért szállhat most el a tojás ára

Milliónyi árösszetevő harcol a nemrégiben még felmerült túlkínálattal szemben.

Húsvét közeledtével élénk figyelem kíséri a tojás árának alakulását a Napi.hu szerint is, amely erről készített összeállítást.

A portál szakértőkre támaszkodó írásában azt írja, 55 forint körül lesz a szezonban egy tojás átlagosan, de ehhez hasonlóan fontos, hogy lesz elég belőle. Az Agroinform adataira támaszkodó cikkben az ilyen magasra ugró ár a takarmány- és energiaár emelkedése miatt következik be idén, de a munkaerőköltségek is jelentősen megnőttek, hosszabb távon ezeken kívül viszont a ketrecezés esetleges tiltása is drágíthatja a tojást. (A ketreces tartás ma a hazai tyúkállomány 84 százalékát érinti.)

A tojás átvétele már tavaly 16 százalékkal drágult, 28,17 forintra, de az ágazat stabilitásához 40 forintos termelői ár volna szükséges.

Az árakat mindazonáltal lenyomhatta volna a túlkínálat, csakhogy a madárinfluenza Franciaországban és Olaszországban is gondokat okozott, az ukrajnai háború miatt pedig a keletről érkező import is akadozik.

Jelenleg 50 forint felett áll a tojás darabonkénti ára a boltokban, ez kúszhat fel húsvétig még 5 forinttal.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×