eur:
388.88
usd:
360.82
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Manometer pressure gas line with valve
Nyitókép: zorandimzr/Getty Images

Kiderült, hogy áll a magyarországi gázkészlet

Még két hónapon át csökken a betárolt gázmennyiség, utána indul a betárolási idény.

A fűtési idény végéhez közeledve 20 százalék alá esett a magyarországi föld alatti földgáztárolók töltöttsége, és a csökkenés még két hónapon át folytatódik – írja a vg.hu. A Magyar Földgáztároló Zrt., (MFGT) és a Hexum Zrt. tulajdonában lévő hazai létesítmények kapacitásainak együttes kihasználtsága március 15-én 19,83 százalékos volt a hivatalos uniós statisztika szerint.

A Gas Infrastructure Europe (GIE) listáján szereplő 19 uniós tagország közül Magyarországnál csak öt ország fogyott ki jobban a gázból (Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország és Franciaország), de a töltöttség alapján történő összevetés több okból is csalóka, mert az országok százalékosan és mennyiség alapján is eleve egymástól eltérő töltöttségi adatokkal indították a fűtési idényt, energiaellátásuk egymástól nagyon eltérő módon függ a földgáztól, különbözik az importgázforrásokhoz való hozzáférhetőségük és saját termelésük nagysága is és éghajlati okokból eltérő a fűtési idényük hossza.

A magyarországi 19,83 százalékos töltöttségi adatot a biztonsági készletek erősen javítják, ugyanis a kizárólag kereskedelmi készletet tároló MFGT kapacitásainak kihasználtsága március 16-án már csak 6,5 százalékon állt. Ennél alacsonyabb március 16-i MFGT-adat (2011-ig visszamenőleg) csak 2016-ban született: 5,4 százalék. Abban az évben a mélypont március végére, április elejére esett, 3,5 százalékkal. A jelenlegi európai gázárak mellett most épp az eladás a jó üzlet.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×