eur:
394.33
usd:
370.43
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Electric Vehicle is changing in street.
Nyitókép: nrqemi/Getty Images

Beelőztek Európában az elektromos autók, nagyot estek a dízelek - adatok

Először fordult elő olyan tavaly decemberben, hogy több tisztán elektromos autót adtak el, mint dízelt.

Egy független autóipari szakember, Matthias Schmidt gyűjtötte össze, 18 európai piac vizsgálatával az autóipari adatokat a Financial Times számára. A lap összeállítása alapján a vg.hu azt írta, az értékesítések több mint ötödét adták a tisztán elektromos járművek, míg a dízelek még úgy is csak 19 százalékot tettek ki, hogy a dízelhibrideket is figyelembe vették.

Az autóipari fordulat hátterében több folyamat is meghúzódhat:

  • állami támogatások az elektromos autók vásárlására;
  • szigorított kibocsátási szabályok Európában (2020 óta);
  • a Tesla a vetélytársainál jobban tudta kezelni a chiphiánnyal kapcsolatos problémákat (emiatt a múlt év végén az elektromosok térnyerése tovább gyorsult).

A lap megjegyzi: az európai gyártók igyekeztek minél több elektromos járművet forgalomba helyezni, hogy csökkentsék flottaszintű kibocsátásukat, és elkerüljék az annak túlzott mértéke miatti EU-s bírságokat, miután az év nagy részében az alkatrészhiány hatására a legdrágább, legszennyezőbb SUV-k gyártására fókuszáltak.

Így a tavalyi utolsó hónapban a vizsgált országokban 176 ezer elektromos gépkocsit adtak el a gyártók, míg a dízelekből csak kevesebb mint 160 ezret, így elmondható, hogy a Volkswagen-csoport 2015 szeptemberében kirobbant dízelbotránya óta ezen autók továbbra is veszítenek népszerűségükből. Az autóipari csoport azóta egyébként Nyugat-Európa vezető elektromosautó-gyártójává vált.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×