eur:
394.08
usd:
368.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó cég egyik központja a Maryland állambeli Gaithersburgben 2021. április 5-én. A Biden-adminisztráció április 3-án a Johnson & Johnsont bízta meg a problémás baltimore-i Emergent BioSolutions gyár irányításával, amelyben egy gyártási hiba miatt tönkrement a J&J koronavírus-vakcinájának 15 millió adagja. Ekkor még az AstraZeneca vezette a létesítményt, és a problémát az okozta, hogy összekeverték az AstraZeneca és az amerikai cég készítményeinek alapanyagát.
Nyitókép: Jim Lo Scalzo

Oltásárat emel az AstraZeneca

Visszafogott bevétel képzésére alkalmas ár jön az eddigi nonprofit értékesítés helyett.

Korábban a gyógyszergyártó arról beszélt, akkor fordul majd a profit alapú értékesítés felé, ha a pandémiának vége szakadt, írja a BBC. Most Pascal Soriot, a cég vezetője arról nyilatkozott, hogy a koronavírus elindult a betegség endémiássá válásának útján, de a szegényebb országoknak továbbra is nyereség nélkül adják el az oltást.

"Úgy döntöttünk, hogy nyereség nélkül biztosítjuk az országok részére oltásunkat, mert elsődleges célunk a globális egészség védelme volt" – nyilatkozta Soriot korábban.

Megvédi korábbi döntését a vezető

Most a BBC-nek úgy nyilatkozott, egyáltalán nem bánja, hogy a profit mellőzése mellett döntöttek, miközben más gyártók nem így cselekedtek, illetve kritika is érte őket a döntés miatt. Úgy fogalmazott, az Oxfordi Egyetemmel együtt fejlesztett oltás életek millióit mentette meg.

"Egyáltalán nem bánom döntésünket. Vállalkozásként büszkék vagyunk arra a hatásra, amit elértünk – milliókat mentettünk meg a kórházi kezeléstől, csapatunk kiváló munkát végez.

A vírus most endémiássá válik, meg kell tanulnunk együtt élni vele.

Profit nélkül kezdtük a vakcinát árulni, de jeleztük, hogy ez csak egy időre szól, még ha nem is látunk hatalmas profitot az oltások eladásában" – fogalmazott. Az árakat az egyes országok pénzügyi helyzete alapján határozzák majd meg, a jövő évi szerződések aláírása folyamatban van.

Mások eddig is profitot termeltek

A cég 250 millió adagot biztosított eddig vakcinájából a COVAX részére. Más gyártók, mint a Pfizer vagy a Moderna, másképp közelítették meg a vakcina eladásának kérdését és kezdettől profitot termelnek. Ez a védőoltások világában általánosan 20 százalékos szokott lenni, de az AstraZenecs Soriot elmondása szerint nem fog ennyit markolni.

Jelenleg ötdolláros önköltségi áron adják a vakcinát az országoknak.

Nick Dearden, a Global Justice Now kampánycsoport igazgatója szerint azonban az AstraZeneca azon döntése, hogy a koronavírus világjárvány fennállása alatt kezd profitálni az oltóanyagból, azt mutatja, hogy mennyire ostoba dolog a közpénzekből finanszírozott tudományt a nagy gyógyszergyártók kezébe adni.

"Tudtuk, hogy ez a pillanat eljön: és pontosan ezért követelték a közegészségügyi szakértők a koronavírus elleni vakcinák szellemi tulajdonjogáról való lemondást" – mondta.

Mostantól szerény nyereség jön

Legutóbbi pénzügyi beszámolójában az AstraZeneca úgy fogalmazott, arra számítanak, hogy az új megrendelések beérkeztével fokozatosan szerényen nyereségessé válik a vakcina.

"A koronavírus elleni vakcina értékesítése 2021 negyedik negyedévében várhatóan az eredeti pandémiás megállapodások és az új megrendelések keveréke lesz, amelynek nagy többsége a pandémiás megállapodásokból származik" – írták.

Szeptember végéig az AstraZeneca és azok a gyártók, melyeknek licencelte a vakcinát,

1,5 milliárd adagot szállítottak le.

A vállalat az év első kilenc hónapjára vetítve 25,4 milliárd dollár bevételt jelentett teljes portfóliójára.

Az AstraZeneca szerint a koronavírus elleni vakcinából származó profitnövekedés a negyedik negyedévben ellensúlyozni fogja antitestkezelésük kifejlesztésével kapcsolatos költségeket, mivel nem változtatta meg az évre vonatkozó általános profitprognózisát. A gyógyszeripari óriáscég részvényei pénteken több mint 4 százalékot estek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×