eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

A dió sorsára juthat a magyar kajszibarack

Ráadásul egy, a növényre veszélyes vírust is képes aktívan terjeszteni egy újonnan megjelent kártevő.

Habár közkedvelt Magyarországon a kajszibarack, nem árt megbecsülni, hazánk ugyanis a gazdaságos termeszthetőségének az északi határán fekszik, a tavaszi fagyok gyakran elviszik a termés jelentős részét. Ráadásul eddig is nehezen kezelhető betegségei és a gyümölcsmolyok általános kártétele mellé most újabb veszélyforrás bukkant fel: nagy tömegben jelent meg az idegenhonos kajszilevéltetű, ami közvetlen kártétele mellett egy súlyos növényi betegséget, a kajszihimlőt okozó vírust is aktívan terjeszti - írja a 24.hu.

Az új kártevő már csak azért is képes komoly károkat okozni, mert hazai körülmények között a kajszin a levéltetvek kifejezetten ritkán szaporodtak fel, ellenük külön nem szoktak védekezni.

Forrás: springer.com
Forrás: springer.com

A betelepült rovart tavaly azonosították a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Növényvédelmi Intézetének kutatói, tanulmányuk a közelmúltban jelent meg a Journal of Plant Diseases and Protection című folyóiratban.

A kajszilevéltetű Japánban és Kínában őshonos,

kontinensünkön először Olaszországban igazolták a jelenlétét 2016-ban, Magyarország a második európai ország, ahonnan ez a faj előkerült.

A kajszilevéltetű világoszöld teste mindössze 2–3 milliméter hosszú, tavasszal jelenik meg a fákon. A növény nedveit szívogatva a levelek sodródását okozza, a megtámadott hajtásokon a levelek idő előtt lehullanak, gyakran a hajtáscsúcs is visszaszárad. Az érintett területen akár torz termés is fejlődhet, illetve a fák nyáron igyekeznek új hajtásokat hozni, amivel gyengülnek, és romlik a koronájuk szerkezete.

Komoly aggodalomra ad okot, hogy a levéltetvek a kajszihimlőt okozó vírus vektorai, egy egészséges fát akár egyetlen, két milliméteres állat is képes megfertőzni. A fertőzött fák ráadásul életük végéig betegek maradnak.

Kajszilevéltetvek ellen hazánkban jelenleg deltametrin, labda-cihalotrin, acetamiprid és spirotetramat hatóanyagokkal engedélyezett a növényvédelem. Ökológiai szemléletű kertészeknek a MATE kutatói az olajos lemosó kezeléseket, illetve a káliszappanos permetezést javasolják, mindkét módszer hatékonyan csökkenti a levéltetvek számát.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×