eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Eladók egy cipőüzletben a szinte teljesen elnéptelenedett nyíregyházi Nyír Plaza Bevásárlóközpontban 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének lelassításához fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Lehet egy-két csavar a bolti négyzetméteres szabály alkalmazásában

Több vásárlót engedne be a kormány a boltba, mint amit a kamara javasolt, csak éppen később.

Mint ismert, március 8-tól két hétre irányozták elő a boltok és szolgáltatók bezárását, azonban a járványhelyzet súlyosbodása ezt felülírta. Lett belőle március 29-i fordulópont, ami már három hét boltzár, viszont azért már akkor lehetett érezni, hogy ebből is bármi lehet. Lett is, most négy hétnél tartunk, a húsvét utáni napokkal számolva az újranyitást – jegyzi meg a blokkk.com, hozzátéve, hogy más országokban is dúl a „csiki-csuki harc”, szigorítanak, enyhítenek, visszavonnak, vagy csak egyszerűen hosszabbítanak korlátozásokat.

A szombaton a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a hosszabb nyitvatartás és a négyzetméter szabály a kétmillió-ötszázezredik Covid-19 elleni oltóanyaggal történt védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lép hatályba. A rendelet ugyanakkor kimondja azt is, hogy az új rend hatálybalépésének naptári napját az élet és vagyonbiztonság védelméért felelős miniszter annak ismertté válását követően egyedi határozatával állapítja meg.

Semmi sem kötelező, de…

A blog hozzáteszi, a szabályokban van még egy csavar: semmi sem kötelező. A nyitvatartás esetében ez egyértelmű, mindenki úgy tart nyitva a megengedett határokon belül, ahogyan akar. De

a négyzetméterszabály sem kötelező, de aki nem tartja be, az nem tarthat nyitva.

Tehát aki felhúzza a redőnyt, nem árt, ha előtte elolvassa a Magyar Közlönyt és redőnyhúzáskor kirakja a kötelező vásárlószám feliratot (hányan mehetnek be), kihelyezi az akkortól már kötelező kézfertőtlenítőt és húzza a strigulákat, hányan vannak a boltban. Vagy nem nyithat ki.

A vásárlókénti átlagosan tíz négyzetméter szabályba a 14. életévét be nem töltött kiskorút már nem kell figyelembe venni. Így a gyerek mehet a szülővel vásárolni, nem rontja a létszámhatárt és a többi vásárló esélyeit.

Kérdés, mi van akkor, ha egyedül küldenek le egy 13 éves a boltba?

– jegyzi meg a blokkk.com, arra is emlékeztetve, hogy a bejutásra várakozóknak a közös háztartásban élők kivételével egymástól másfél méteres távolságot kell tartania, ami

lakcímkártya nélkül ellenőrizhetetlen.

A lap végezetül átszámolta a kormány rendelete alapján a lehetséges vásárlószámokat, hangsúlyozva, hogy egyes esetekben a vásárlótér, más esetekben a bolt teljes alapterülete szerepel a nyilvántartásokban, de a nagyságrendeket ez nem befolyásolja:

Bolt Terület (négyzetméter) Vásárlószám (10 nm/fő)
Aldi Kossuth Lajos utca 1331 133
Kecskemét 9650 965
CBA Pozsonyi út, Príma 650 65
Lidl Teleki tér 1274 127
Penny Váci út 9-15. 864 86
Spar Dunakeszi, Toldy M. u., szupermarket 822 82
Miskolc, Szinvapark, Interspar 3470 347
Tesco Pillangó u. 15., hipermarket 9886 989
Máriaremetei út, Express 394 39
Reál Élelmiszer Győr, Szent István út 164 16
Coop Szuper Dunaújváros, Szabadság út 1439 144
Deacthlon Győr 2000 200
Media Markt Váci út 1–3. 3352 335
OBI Veszprém 8000 800
Praktiker Budapest, Váci út 12 000 1200
Ikea Soroksár 34 000 3400

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×