eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pxhere

Piacvezető pozícióra tör az új magyar szuperbank

2023 közepére fog létrejönni a jogilag és működésében is teljesen egységes, erős vállalati kultúrával rendelkező univerzális nagybank a Magyar Bankholding három tagbankjából, amelyet a tőzsdei bevezetésre és a nemzetközi terjeszkedésre is fel akarnak készíteni.

2023 közepére jogilag és működésében is teljesen egységes univerzális nagybank fog létrejönni Magyarországon, amely a piac második legnagyobb szereplője lesz, erős vállalati kultúrával. Idén június 30-ig készítjük el a részstratégiákat és az implementációs terveket, illetve 2021. szeptember 30-ig már egy részletes akcióterv kidolgozását határoztuk meg. Az új szervezeti felállásnak megfelelő kinevezéseket legkésőbb április végéig hajtjuk végre. Nem az a célunk, hogy helyünk legyen a bankszektor asztalánál, hanem hogy főhelyünk legyen – mondta a Portfoliónak adott interjújában Barna Zsolt.

A Magyar Bankholding igazgatósági elnöke beszélt arról, hogy piacvezető szerepre törnek, mert három univerzális bankból építik fel a legkorszerűbb negyediket, amely a legjobb feltételekkel fog versenyezni az ügyfelekért. A három bank most már folyamatos együttműködésben van mind stratégiai, mind üzleti szinten, a bankok központi irányítása most már a bankholdingból történik.

"A leghatékonyabb puzzle-t akarjuk összerakni, hogy aztán lefussuk az egész közép- és kelet-európai régió mezőnyét" – mondta Barna Zsolt. A mostani három bank ügyfélköre nagyon heterogén, és univerzális bankként minden ügyfélszegmenst ki akarnak továbbra is szolgálni. Az elnök szerint mindhárom bank piacvezető bizonyos szegmensekben: a Budapest Bank a kkv-, a hitelkártya és az áruhitelpiac vezető szereplője, továbbá lízingcége, alapkezelője is előkelő helyet foglal el. Az MKB Bank tradicionálisan nagyvállalati bank, amely a legjobb a szegmensében, emellett egy bizonyított treasury üzletággal és privátbanki tevékenységgel rendelkezik, és szintén erős a lízing- és az alapkezelői piacon. A Takarékbank egyetlen más kereskedelmi bank által sem elért eléréssel és ügyfélbázissal rendelkezik vidéken, és olyan speciális területeken rendelkezik ritkaságszámba menő szaktudással, mint az agrárhitelezés vagy a jelzáloghitelezés.

A három bank ügyfeleinek száma meghaladja a 2,2 milliót, több mint 900 fiók az ország legnagyobb fiókhálózatával rendelkezik.

A hosszabb távú tervekben a külföldi terjeszkedés is szerepel, 2023-ra olyan stabil, jól működő bankot szeretnének felépíteni, amely magyar és külföldi akvizíciókra is képes. Az is a tervek között szerepel, hogy tőzsdei bevezetésre alkalmas bankot építsenek.

Az új bank nevét még nem döntötték el, de az előkészítő munka már elindult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×