eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: A belga Oostende strandja (Pixabay)

Ha biztosra akar menni, ezért foglaljon utazási irodánál

Ez esetben az utazás ellehetetlenülésekor nem kell ezerfelé futni a pénzünk után. Ráadásul idén igen kedvező konstrukciókat lehet találni.

Még az előző évi előfoglalásokhoz képest is jóval kevesebben intézték eddig az idei nyaralásukat. A tavalyinak a 30 százaléka az előfoglalások aránya, a legkedveltebb célpontok viszont nem változtak - tudta meg az InfoRádió Molnár Judittól, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnökétől.

"Érkeznek foglalások az utazási irodákhoz, ez annak is köszönhető, hogy az irodák kedvező feltételekkel biztosítanak lehetőségeket a foglalásra. Normál esetben a részvételi díj 40 százalékát kérik a foglaláskor az utazási irodák előlegként, de már vannak olyanok is, amelyek nulla forint előleggel is várják a foglalást" - mutatott rá a szakember.

Ezt az évet tehát

óvatosabban tervezik az irodák, az egy évvel ezelőtti kapacitás 50 százalékát kötötték le.

A kedvelt célpontokról elmondta, Görögország, Törökország, Egyiptom, Horvátország, Bulgária van a slágerlista élén.

Ha valaki befizette vagy leelőlegezte az utazását, de "nem adott minden feltétel" az útra keléshez, annak a következőket kell tudnia:

"A pandémiás környezetben az egyes országokba való egészségügyi és adminisztratív szabályok is folyamatosan változnak, de ezeket lekövetik az utazási irodák; ha valaki utazási csomagot vesz igénybe, amelyben benne van a repülés és a szállás is, akkor ha az utazás ellehetetlenül, akkor az irodának 14 napon belül vissza kell fizetnie az utas által befiezett összeget.

Ha valaki saját magának intézi, tehát egyik helyen a repülőjegyet, egy másikon csak a szállást, akkor az összes ügyintézés és a szolgáltatóval való hadakozás terhe az utas vállát fogja nyomni"

- figyelmeztetett Molnár Judit.

Az utazási irodák jellemzően most már a tartalékaikat élik fel a fennmaradás érdekében, ezért a fogyasztónak érdeke az, hogy tudjon arról, a "penge élén táncoló" szolgáltatóval van-e dolga. Ehhez Budaptest Főváros Kormányhivatala weboldalán kell tájékozódni, ez a hivatal az, amely a jogszerűen működő utazási irodákat nyilvántartja.

"Ha egy utazási iroda megfelelő engedélyekkel rendelkezik, illetve vagyoni biztosítékkal, az látható ezen a honlapon" - tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×