eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Elektromos autót töltenek az első átadott okos közvilágítási oszlopról Budapesten a Lechner Ödön fasorban 2018. augusztus 21-én. Az ELMŰ-ÉMÁSZ és a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. együttműködésében, a főváros különböző pontjain felállított, öt okos közvilágítási oszlop elektromosautó-töltőt, ingyenes wifit, segélyhívót és digitális hirdetőoszlop-funkció szolgáltatást nyújt.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Új e-autós pályázatot szorgalmaz a Lízingszövetség

Új időszámítást hozhatnak az állami támogatási programok az elektromos autózásban itthon – mondta az InfoRádiónak a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Tóth Zoltán elmondta: látszik, hogy nagy az érdeklődés az elektromos autók iránt, a közelmúltban megnyitott 3 milliárdos pályázati forrás ugyanis másfél nap alatt elfogyott.

Egyelőre a magyar autóállomány elenyésző hányada elektromos meghajtású, de az új forgalomba helyezéseknél már évről évre növekszik a tisztán elektromos autók aránya.

"Az idei első negyedévben mintegy ezer elektromos autót helyeztek forgalomba Magyarországon, de ha ez a támogatás tovább folytatódna, akkor nyilván sokszorosára lehetne növelni ezt a darabszámot" – mondta az InfoRáióban Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a nemrég másfél nap alatt kimerült állami e-autóvásárlási program kapcsán. Hozzátette: önmagában ez a program támogatásintenzitástól függően

ezer-ezerötszáz autó megjelenését segíti.

"Az, hogy ilyen villámgyorsan ekkora igény mutatkozott az elektromos autóbeszerzést támogató keretre, arra utal, hogy ezekkel a kondíciókkal nagyon sokan már reális alternatívának tartják az elektromos autót a hagyományos meghajtású modellekhez képest" – jegyezte meg Tóth Zoltán. A 2,5 millió forintos támogatással már teljesen versenyképesek az e-autók árai a hagyományos modellekéivel.

A megreformált és rekordidő alatt kimerített keretű program két készből állt. A taxisok számára kétmilliárd forintot különített el a kormány, hárommilliárd forintot pedig a lakosság számára elérhető elektromos autók és robogók beszerzésének támogatására irányzott elő a kabinet. Az utóbbi keretet két kategóriában lehetett felhasználni: a 11 millió forint feletti értékű járművek beszerzéséhez 500 ezer forint támogatást lehetett kérni, míg az ennél olcsóbb gépkocsikra 2,5 milliót – ami a korábban meghirdetett támogatási programokéban elérhetőnél egymillióval több.

Az e-mobilitás terjedésében óriási különbségek vannak az európai országok között. Példaként Norvégiát említette a főtitkár, ahol már 2018-ban meghaladta az alternatív hajtású autók száma a hagyományosakét az újonnan forgalomban helyezett járművek körében, és már 50 százalék feletti e kategória részaránya. Európában minél inkább délre és keletre megyünk, annál jobban csökken ez az arány. Magyarország egyébként eddig a sereghajtók között volt, de az elmúlt egy-két év növekménye már figyelemre méltó Tóth Zoltán szerint.

"A Lízingszövetség és a lízingcégek is szorgalmazzák, hogy minél hamarabb nyíljon újra hasonló feltételekkel egy pályázat, amelyben már a flottakezelők és a lassan reagáló cégek és magánszemélyek is részt tudnak majd venni" – tette hozzá Tóth Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×