eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tesla márkájú elektromos autót töltenek Magyarország legnagyobb, egyszerre kilenc elektromos autó fogadására alkalmas töltőállomásán a Nagykanizsához közeli Sormáson lévő István Fogadónál az átadás napján, 2018. november 28-án.
Nyitókép: Elektromos autót töltenek Magyarország legnagyobb, egyszerre kilenc elektromos autó fogadására alkalmas töltőállomásán a Nagykanizsához közeli Sormáson 2018. november 28-án. MTI/Varga György

Új korszak kezdődik az elektromos autók közlekedésében

Gyakorlatilag vége az "ingyentankolás" világának.

Május elsejével új korszak köszönt az e-autóval közlekedőkre: az e-Mobi által telepített töltőpontokon is fizetni kell majd a töltésért, vagyis vége az ingyenes villanytankolásnak Magyarországon - emlékeztet a Portfolio.hu.

Az NKM Mobilitás Kft. már idejekorán jelezte, hogy ez így is lesz, pénzt fognak kérni a töltésért többek között azért, hogy legyen miből bővíteni a töltőállomások számát, amely május 1-jével 500-ra nő.

A tesztidőszaki díjstruktúra így néz ki:

  • 22 kW-os AC-oszlopok: a töltés díja egységesen bruttó 80 Ft/kWh
  • 22 kW-os DC-töltők: töltésenként bruttó 500 Ft egyszeri töltésindítási díj és 80 Ft/kWh töltési díj
  • 50 kW-os DC- és 43 kW-os AC-töltők: 80 Ft/perc töltési díj

A vállalat ígérte, hogy a közeljövőben havidíjas csomagokkal is jelentkezik, amelyekkel kedvezőbb, személyre szabott töltési lehetőségeket is kínálnak. Köztük lesz például a kedvezményes éjszakai töltés azoknak, akiknek nincs lehetőségük otthon tölteni.

Bevezetés

Idén januárban robbant a hír, hogy új elszámolási rendszert vezet be január 31-től a töltőpontjain az Ionity. Ez a gyakorlatban azt eredményzete, hogy az eddigi fix díj helyett 280 forintot kell fizetni 1 kWh energiáért cserébe azoknak, akik igénybe veszik a vállalat ultragyors töltőit Magyarországon. Ez az új elszámolás jóval drágább, ugyanakkor igazságosabb is lesz, hiszen eddig a kisebb teljesítményű akkumulátorral rendelkező elektromos autósoknak is ugyanannyit kellett fizetni, mint azoknak, akik nagyobb akkumulátorral szerelt járműveiket töltötték fel ugyanazon a helyen.

Az Elmű-Émász egyébként már korábban lépett, saját töltőpontjain már augusztus 1. óta fizetős a "tankolás" (99 forint/kWh).

A fizetési megoldás egyébként teljesen digitális, a fizetés az eCharge+ applikációban rögzített bankkártyával történik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×