eur:
393.06
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Számítógépen dolgozik egy szakember az IT Services Hungary Kft. (ITSH) újonnan felavatott IX. kerületi székházában 2018. augusztus 30-án. Az ITSH a német T-Systems International leányvállalataként a legnagyobb infokommunikációs szolgáltató Magyarországon, több mint 4600 munkavállalót foglalkoztat.
Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Hazatelepülési hullám indulhat a koronavírus hatására

A külföldi szerencsét próbálás egyébként is már épp kezdett kimenni a divatból, amikor beütött a vírusválság.

A németországi statisztika (Destatis) szerint - mint a Portfolio összeállítása rámutat - csökkent a Németországban élő magyarok száma, ilyen 15 éve nem fordult elő, igaz, a visszaesés csak pár száz (egész pontosan 625) fős, de a korábbi évek tendenciájából ez egyértelműen következett.

A némethonban élő magyarok száma így mintegy 200 ezer fő - ez a külföldre távozott magyarok harmada -, és majdnem 1300 magyar gyermek láthatta meg a napvilágot ott (ez egyes magyar megyékénél is jobb adat).

Hasonlóan sokan telepszenek le az Egyesült Királyságban, ott is bő 200 ezer magyar élhet.

Ausztriába - ahol 90 ezer magyar lakik - közben tempós a kivándorlás, egy év alatt ötezerrel lett ott több magyar. Azt hozzá kell még tenni,

arányaiban a szerencsepróbálási kedv lankad, de azt is, sokan ingázva járnak Ausztriába dolgozni,

tehát életvitelszerűen magyarországiak.

A kivándorlók között több a férfi, mint a nő, de amely ország irányába csökkenés van, ott is az látszik, hogy a férfiak maradnak inkább itthon.

Az útra kelők jellemzően 20-45 év közöttiek, de feleennyien azért vannak középkorúak is.

Visszatérve az Egyesült Királyságra: tavaly április óta már majdnem százezren regisztráltak az országban, hogy szeretnének a brexit után tartós letelepedési engedélyt kapni, a regisztráció határideje pedig csak jövő júniusban jár le, vagyis a szám jelentősen emelkedhet még addig.

Kisebb országos is célterületek lettek: Hollandiában is egyre több honfitársunk rendezkedik be - számuk egy év alatt ezerrel nőtt, most 30 ezren lehetnek az ott élő magyarok. Svédországba csaknem 500-an "jelentkeztek be" tavaly.

Az összeállítás megjegyzi: a koronavírus hatása nem egyértelmű, mert bár lehet, hogy a külföldön munkanélkülivé váló magyarok egy része hazajön - vagy továbbáll -, a munkanélküliség itthon is okozhat olyan problémát, hogy kiáramoltató hatása lesz. A lap feltételezése az, hogy a hazaáramlás lesz az erősebb folyamat, de ez függ az egyes országok talpraállási tempójától.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×