INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 14. péntek
Marcell

nagy istván

termelői piac

koronavírus

agrártámogatás

zöldség

gyümölcs

Nagy István: helytelen döntés bezárni a piacokat

Nagy István: helytelen döntés bezárni a piacokat

InfoRádió

Az agrártárca vezetője szerint rossz döntés a termelői piacok bezárása, mert nyitott térben, a szabályok betartásával sokkal biztonságosabban tudnak vásárolni az emberek, mint a zárt üzletekben.

Nagy István végtelenül fontosnak nevezte a helyi piacok meglétét, mert mint fogalmazott, azok a helyi gazdaságok mozgatórugói, ráadásul az ország összes élelmiszerének 10 százaléka itt talál vevőre, sok ezer termelőnek és kézműves élelmiszert előállítónak keresetet biztosítva.

Ugyanakkor jelenleg az látható, hogy sok önkormányzat bezáratta azokat, amit rossz döntésnek tart az agrárminiszter. Ugyanis a bezárások miatt

az embereknek nem lesz más választása, mint a sokkal kisebb, zárt terű élelmiszerboltokban bevásárolni

– tette hozzá az InfoRádiónak nyilatkozva.

Nagy István arra is kitért, amennyiben lehetőségünk van mégis piacra menni, ahogyan egy élelmiszerüzletben is, a saját, jól felfogott érdekünkben be kell tartani bizonyos szabályokat. Hogy vigyázzunk egymásra, tartsunk bizonyos távolságot, és ha rosszul érezzük magunkat, akkor nem megyünk oda, sorolta a tárcavezető, nem győzve hangsúlyozni: az idősebbek kérjék meg szeretteiket, hogy vásároljanak be helyettük. „Vigyázzunk saját magunkra. Ennek egy normális életösztönnek kell lennie!”

Vagyis az a döntés, hogy bezárjuk a piacot, helytelen – ismételte meg nyomatékosan.

A jó döntés, hogy ki kell nyitni, meghosszabbított nyitvatartással, rugalmas üzemeltetéssel, hogy ne legyenek tumultusok.

Mert így tud a vásárlóréteg megfelelően eloszlani, így lehet a tumultusokat elkerülni, és az élelmiszerboltok terhelése sem lesz túlzott.

„Ne legyünk pápábbak a pápánál”

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) ajánlást fogalmazott meg arra vonatkozólag, hogy milyen előírásokat kell betartani a termelői piacokon, amit az üzemeltetőknek kell betartatni. Nagy István az ellenőrzésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, szerinte nincs szükség nagyobb szigorra, mint az élelmiszerboltok esetében. "Ne legyünk pápábbak a pápánál" – mondta. Elégséges az emberek józan életösztönére hatni, hogy vigyázzanak egymásra és saját magukra. És úgy érzi, ezt érik és érteni is fogják a vásárlók.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Nagy István: helytelen döntés bezárni a piacokat
 
Rugalmasság a támogatási kérelmek leadásnál
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018