INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

piac

vásárlás

koronavírus

Zöldségek közül válogat egy vásárló 2020. január 25-én a nagykőrösi piaccsarnokban, ahol Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett.

Járvány idején tilos a termékeket szagolni, tapogatni

InfoRádió

Ajánlásokat fogalmazott meg a Nébih a termelői piacok működésére. Azt kérik, hogy se az árusok, se a vevők ne tapogassák meg a zöldségeket és a gyümölcsöket, valamint mindenki tartson távolságot vásárláskor.

Felmerül a kérdés, milyen egészségi garanciákat rendel a szabályozó a piacok működéséhez, de a kérdés többé nem az, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója, Pleva György egyértelmű felhívást intéz az InfoRádión keresztül.

"Csak egészséges, minden tünettől mentes emberek árusíthatnak élelmiszereket,

a termékek védelmét ugyanúgy kell biztosítani, mint bárhol máshol, a termékeket adott esetben le kell fedni vagy légterelő plexiket kell elhelyezni" - sorolta Pleva György, aki szerint magyar sajátosság, hogy vásárlás előtt szeretünk mindent "jó közelről megvizsgálni", megtapogatni, megszagolni, de ezt járvány idején tilos.

Az árusításra vonatkozó szabály ilyenkor, hogy az árusító asztalokat egymástól távolabb kell elhelyezni, helyet kell kihagyni köztük, de a vásárlók zsúfolt elhelyezkedésétől is óvakodni kell, a csarnokok megfelelő szellőztetését pedig biztosítani.

Hogy ki ellenőrzi ezt? Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kormányszervek, a piacfelügyelők, de maguknak a vásárlóknak is elemi érdekük, hogy biztonságban vásároljanak - mondta Pleva György, aki azt is elmondta, milyen intézkedésekre volna még szükség.

"Egyszer használatos kesztyűket kellene kihelyezni, illetve a kéz fertőtlenítési lehetőségét is biztosítani kellene.

Vannak olyan adagolók, amelyek érintés nélkül is működnek, ilyenekre volna szükség."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Ujvári Sándor

Kapcsolódó hang

Nébih-ajánlások a piacok működésére
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018