eur:
392.28
usd:
366.89
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Zöldségek közül válogat egy vásárló 2020. január 25-én a nagykőrösi piaccsarnokban, ahol Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Járvány idején tilos a termékeket szagolni, tapogatni

Ajánlásokat fogalmazott meg a Nébih a termelői piacok működésére. Azt kérik, hogy se az árusok, se a vevők ne tapogassák meg a zöldségeket és a gyümölcsöket, valamint mindenki tartson távolságot vásárláskor.

Felmerül a kérdés, milyen egészségi garanciákat rendel a szabályozó a piacok működéséhez, de a kérdés többé nem az, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója, Pleva György egyértelmű felhívást intéz az InfoRádión keresztül.

"Csak egészséges, minden tünettől mentes emberek árusíthatnak élelmiszereket,

a termékek védelmét ugyanúgy kell biztosítani, mint bárhol máshol, a termékeket adott esetben le kell fedni vagy légterelő plexiket kell elhelyezni" - sorolta Pleva György, aki szerint magyar sajátosság, hogy vásárlás előtt szeretünk mindent "jó közelről megvizsgálni", megtapogatni, megszagolni, de ezt járvány idején tilos.

Az árusításra vonatkozó szabály ilyenkor, hogy az árusító asztalokat egymástól távolabb kell elhelyezni, helyet kell kihagyni köztük, de a vásárlók zsúfolt elhelyezkedésétől is óvakodni kell, a csarnokok megfelelő szellőztetését pedig biztosítani.

Hogy ki ellenőrzi ezt? Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kormányszervek, a piacfelügyelők, de maguknak a vásárlóknak is elemi érdekük, hogy biztonságban vásároljanak - mondta Pleva György, aki azt is elmondta, milyen intézkedésekre volna még szükség.

"Egyszer használatos kesztyűket kellene kihelyezni, illetve a kéz fertőtlenítési lehetőségét is biztosítani kellene.

Vannak olyan adagolók, amelyek érintés nélkül is működnek, ilyenekre volna szükség."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×