INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 14. péntek
Marcell

koronavírus

pánikvásárlás

készletezés

kenyér

liszt

élesztő

Rozskenyér készül a Szabó Andrea pékségben Karancslapujtőn 2016. szeptember 28-án. A rozskenyérnek a jövőben az eddigi 40 százalék helyett minimum 60 százalék rozslisztet kell tartalmaznia, míg a rozsos kenyérnél 15-ről minimum 30 százalékra emelték a rozsliszt arányát. Az előírás megjelenése októberben várható.

Az élesztőt is elérte a készletezési láz

Infostart

A házi kenyérsütésre készülő lakosság miatt már az utánpótlást alig győző gyártó is a készletezési láz lecsengését várja.

Napok óta hiánycikk az élesztő a hazai boltok többségében, és sok helyütt bizonytalan, hogy mikorra ér oda az utánpótlás - írta a növekedés.hu. A portál szerint a hiányt a továbbra sem csillapodó lakossági készletezés okozza, vannak, akik tucatszám vásárolták fel a csomagolt élesztőt.

Kató Péter, az előállítással foglalkozó Lesaffre Magyarország Élesztőgyártó és Kereskedelmi Kft. vezérigazgatója szerint ugyanakkor nincs szó arról, hogy a termék a hazai kereskedelemben egyáltalán ne lenne kapható, de a három hete tartó vásárlási láz miatt az ilyenkor szokásos többszörösére növelt gyártói kapacitás ellenére is hamar kifogy a boltokból.

A vezérigazgató azt mondta,

a három hete tartó készletezési láz lecsengését várják.

A kereskedők annak tudják be a kereslet felfutását, hogy a lakosság attól tartott, nem lehet majd kenyeret kapni a boltokban. A portál szerint ettől nem kell tartani, mivel az évente belföldön felhasznált átlagosan 110 ezer tonna lisztnél nagyobb mennyiség előállítására is képes a magyar malomipar, ráadásul a tavalyi búzatermésből is még több millió tonna található a hazai raktárakban, amit feldolgozhatnak.

Az idei búzaterméshez szükséges őszi vetések is szépen fejlődnek, a tavaszi munkák is rendben zajlanak, vagyis a járványnak egyelőre nincs olyan hatása, ami az új búzatermést veszélyeztetné.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018