INFORÁDIÓ
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán

koronavírus

feldolgozóipar

lassulás

hiánycikk

A dél-koreai Doosan épülő rézfóliagyártó-üzeme az alapkőletételi ünnepség napján a tatabányai ipari parkban 2019. július 23-án. A 31 milliárd forintos ráfordítással megvalósuló beruházást a kormány 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segítette.

Koronavírus: a feldolgozóipar egyre inkább akadozik

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

A hazai feldolgozóiparban már egyértelműen érezhető a koronavírus járvány hatása, több cég érdemben csökkentette a termelést - mondta az InfoRádiónak Hornyák József, a Portfolio elemzője.

Több cég érdemben csökkentette a termelést, miután alapanyagok és alkatrészek is hiányoznak ehhez - mondta az InfoRádiónak Hornyák József, a Portfolio elemzője. Jelenleg a feldolgozóipari cégeket érinti a probléma, mivel az év elején Kínából nem érkeztek meg a megrendelt alapanyagok és alkatrészek, és februárban már fogyatkozni kezdtek a készletek is. Egyes vállalatoknál már felmerült a termeléscsökkentés, és mostanra már első körös beszállítóknál is komoly problémák vannak - tette hozzá az elemző.

Ez a nagyvállalatokat is érinteni fogja a következő időszakban.

Februárban a feldolgozóipari beszerzői menedzserindex - ami a vállalatvezetők jövőről alkotott képét mutatja - már jelentősen csökkent az előző havi szintekhez képest. 2013 óta nem teljesített annyira gyengén, mint idén februárban: a kritikus 50 pont szint közelébe esett. Ez az érték, ami elválasztja a növekedést a csökkenéstől - jegyezte meg az elemző. Hozzátette: a múlt hónapban még hajszállal 50 pont felett voltunk, de a cégek képviselői alapanyag-hiányokról beszéltek.

"Azóta tovább romlott a helyzet és márciusban már visszaesést mutathat a feldolgozóipar"

- tette hozzá Hornyák József.

Szerinte az, hogy az első körös beszállítóknál is alapanyaghiány mutatkozik, azt jelenti, hogy a nagy autóipari cégek termelését is kezdi veszélyeztetni a probléma. Ha ugyanis nem kapják meg a szükséges alkatrészeket, náluk is komoly termelési gondok állhatnak elő.

Az elemző szerint eléggé cégspecifikus, hogy inkább a kínai leállás, vagy az olasz karanténintézkedések érintik-e jobban a tevékenységét. A kínai probléma azért nem jelentkezett azonnal, mert hosszú a beszállítói lánc, és ez bizonyos tartalékképzésre készteti a cégeket, összevetve azzal, ha egy közelebbi országból érkeznek az alapanyagok és alkatrészek. Olaszország sokkal közelebb van, ezért nincs akkora raktárkészlet sem, így a beszállítói láncok akadozása szinte azonnal jelentkezik.

Mostanra már mindkét probléma egyszerre és erőteljesen hat a magyar feldolgozóiparra, nem beszélve arról, hogy Olaszországot most már teljesen lezárták, így tovább fog eszkalálódni a helyzet

- tette hozzá Hornyák József.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Kapcsolódó hang

A feldolgozóipar egyre inkább akadozik
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018