eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Keys and lock the door on the background of solar garden
Nyitókép: WDnet Agency

Extrém különbség van a legdrágább és a legolcsóbb hazai ingatlanok között

Jó értelemben vett konszolidáció következik az ingatlanpiacon, miután tavaly 15 százalékos áremelkedés mellett 17 százalékkal esett vissza a forgalom - vélik az OTP Ingatlanpont elemzői.

Konszolidációs szakaszba lépett a hazai ingatlanpiac, lecsengenek azok a korábbi erős hatások, amelyek eddig irányították.

Normál útra lép a piac.

Ráadásul ez nemcsak az ingatlanértékesítésre vonatkozik, hanem a közvetítésen belül is megjelenik, például újra lehet alkudni - mondta az InfoRádiónak Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlapont Kft. ügyvezetője és az OTP Pénzügyi Pont Zrt. vezérigazgatója.

Emellett szerinte egyre nagyobb szerepet kap a minőségi közvetítés is, amit igényelnek az ügyfelek is.

"Ez egy jó értelemben vett konszolidáció, lehet, hogy van benne csökkenés is, de nem drasztikus és nem válságot jelent"

- hangsúlyozta Hartlieb Balázs.

Az árak a tavalyi 15 százalékos országos átlagos növekedést követően talán még az idén is emelkedhetnek a cég prognózisa szerint. Mint mondta,

már két éve azt vizionálják, hogy a kétszámjegyű növekedési ütem átvált egyszámjegyűbe, és szerinte ez még mindig benne van a piacban.

Nem várható az árak hirtelen bezuhanása sem, mert a magyar gazdaság is eltérő helyzetben van, mint 2008-ban volt, amikor ez legutóbb előfordult - vélte az ügyvezető. Mint mondta, 2013 óta nemcsak az árak, de a jövedelmek is folyamatosan emelkedtek, a bankok tudnak és hajlandóak is finanszírozni vásárlásokat.

Van versenytárs

Tavaly a NAV-tól kapott valós adásvételi tranzakciók alapján rendelkezésre álló előzetes adatok szerint országosan 17 százalékkal csökkent a forgalom 2019-ben az előző évihez képest a lakáspiacon - mondta az InfoRádiónak Valkó Dávid, az OTP Ingatlapont vezető elemzője. Ezen belül

Budapesten egyharmados csökkenést látnak,

a megyeszékhelyen 15, az ezeknél kisebb városokban 5 százalékos volt a visszaesés, a községekben viszont egyszázalékos forgalombővülést mutatnak a számok. Végleges adatokra majd csak augusztusban lehet számítani.

Az elemző szerint a forgalomcsökkenés oka egyértelműen a tavaly megjelent versenytárs befektetési lehetőség, a Magyar Állampapír Plusz forráselszívó hatása. Az előző év első negyedévében tetőzhetett a befektetési célú vásárlók aránya: Budapesten olyan 40 százalék körül lehetett, országosan is olyan 20-30 százalék közé lehetett tenni. Ha e vásárlói kör akár csak egy kisebb része is a lakáspiacon elérhető hozamhoz képest nagyon hasonló hozamot biztosító MÁP Pluszba tette a pénzét, akkor az már több tízezres tranzakciószám csökkenést eredményezhetett az elmúlt évben - hívta fel a figyelmet a vezető elemző. Mivel a befektetési céllal vásárlók jellemzően a fővárosban és a nagyobb városokban aktívak, ezért annyira szembetűnő a forgalomcsökkenés e szegmensekben. A községek forgalomnövekedése pedig - amellett, hogy nem voltak eddig befektetési célpontok - az ugyancsak tavaly év közben megjelent falusok csoknak tudható be.

Az országos átlagárak 15 százalékkal emelkedtek 2019-ben, bár az utolsó negyedévben már valószínűleg egy számjegyűvé mérséklődött az ütem - mondta Valkó Dávid. Ezen belül Budapesten 22 százalékos volt a növekedés, tehát még mindig jóval az országos átlag fölött drágultak az itteni ingatlanok. Ez az előző években is rendre 20-30 százalék között alakult.

A budapesti átlagos négyzetméterár 618 ezer forint volt 2019-ben. Az V. kerületben egyelőre egymillió alatti, 958 ezer forintos átlagárat mértek, a másik véglet a XXIII. kerület 330 ezer forinttal. A fővárosban a legjobban a külső pesti kerületek átlagára emelkedett, a XVI. és XIX. kerületben 28-30 százalékos növekedést mértek.

Tavaly egyébként Győrt mint a korábbi legdrágább megyeszékhelyet már 2-3 város is megelőzte.

Jelenleg Debrecen a legdrágább, 408 ezer forintos négyzetméterárral, a legolcsóbb megyeszékhely pedig Salgótarján 113 ezer forintos átlaggal.

Az elmúlt évben egyébként a legjobban egyébként Tatabánya, Veszprém és Miskolc drágult a megyeszékhelyek között, 33-35 százalékkal. A legkevésbé pedig a győri árak nőttek, ott 15 százalékos emelkedést mutattak a számok. Az elemző szerint

léteznek bőven olyan települések az országban, ahol az átlagár 50 ezer forint körül van négyzetméterenként.

2020-ban már mindenképpen egy számjegyűvé zsugorodó országos átlagár-növekedési ütemmel számol az OTP Ingatlanpont.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×