eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Napernyők egy panelház erkélyein a kánikulában az újpalotai lakótelepen 2015. július 22-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Panelrangsor: letaszították a trónról a Pók utcai lakótelepet

Ráadásul nem is Budáról. Az e lakástípusok felé áradó érdeklődés folyamatosan növekszik, nem kis részben azért, mert viszonylag alacsony áruk mellett igen jól ki lehet adni őket.

Az egy évtizeddel ezelőtti válság már a múlté, 2013 óta meredeken emelkednek a panelárak, ami a G7 összeállítása szerint annak is köszönhető, hogy szinte már csak ez a lakástípus megfizethető, emiatt pedig nagyon megnőtt iránta az érdeklődés.

A józsefvárosi panellakások – itt a Szigony és a Práter utca környékére kell gondolni – szenvedték meg a legjobban a gazdasági válságot, viszont, valószínűleg a belvárosi elhelyezkedésnek köszönhetően a fellendülés is itt volt a legnagyobb: már 2017-ben is 2,5-szer annyit kellett fizetni egy négyzetméterért, mint 2013-ban.

A III., a XI. és a XIII. kerületben viszont alig viselte meg a válság a panelokat, az áremelkedés pedig a Ferencvárosban, Mátyásföldön és Pesterzsébeten volt a legcsekélyebb.

A portál az átlagos négyzetméterárakat vizsgálva arra jutott, hogy

már nem Pók utcai lakótelep a legdrágább, mert az újlipótvárosi panel megelőzte.

Igaz, a két lakótelep között már 2011-ben sem volt nagy különbség. A szintén XIII. kerületi Vizafogó paneljei is átlépték a 400 ezer forintos négyzetméterárat 2017-ben, akárcsak a gazdagréti átlagárak. A lista élén szerepelt a többi budai lakótelep is (Kaszásdűlő, Bécsi út, Kelenföld, Őrmező, Albertfalva).

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint

a panellakások árazásában a kulcskérdés az elhelyezkedés; a városközponttól nehezebben megközelíthető dél- és kelet-pesti lakótelepekhez képest a belvárostól nem annyira távol eső, illetve a Duna-part vagy a budai hegyvidék közelében lévő panelövezetekben jóval magasabbak az árak.

A panellakások a befektetők számára is vonzóvá váltak. A feszített budapesti albérletpiacon már ezeket a lakásokat is jól ki lehet adni, a tulajdonosoknak sokszor nem is kell annyival olcsóbb lakbért kérni, mint amennyivel kevesebbe kerül megvenni egy panellakást egy hozzá hasonló téglaházi ingatlanhoz képest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×