eur:
394.61
usd:
371.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Sportoló fiatal vitorlázó társainak megérkezését és kikötését nézi a Balaton-partról nyári napsütésben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Fejlesztések jönnek a kisebb balatoni településeken is

Kifejezetten jó idegenforgalmi évet zártak a Balatonnál idén a szállásadók, a befolyt idegenforgalmi adó alapján osztják el a helyi fejlesztési pénzeket jövőre.

Az önkormányzatok - mint a Magyar Idők cikkéből kiderül - már ki is kalkulálták, hogy az idegenforgalmiadó-bevételből és a mellé kapható állami hozzájárulásból mennyit fordíthatnak fejlesztésre. Már most biztos, hogy a kisebb települések is jobban járhatnak.

A számok alapján

Fonyód 44, Balatonboglár 54, Balatonszemes 71, Györök 27, Tihany 70 milliós ifához kap majd állami hozzájárulást jövőre, de Siófok is kiugróan sokat termelt: 337,8 millió forintot.

Zamárdi turistáktól származó adóbevétele, a jövőbeni fejlesztésekhez szükséges "kiindulási összeg", vagyis az ifa eddig 165 millió forint volt idén.

Mint a lap Balatonföldvár önkormányzatától megtudta: 70 millió forint folyt be a strandbelépőkből és a parkolási díjakból, a városkártyák eladása pedig 11,5 millióval növelte a bevételeket. A keleti strand pénztárainál tízezerrel többen fizettek a jegyért, mint tavaly, a nyugati strandon pedig - amit most tettek fizetőssé - a korszerűsítési költségek egy részét sikerrel hárították át a nyaralókra, de jobb minőséget is kapnak a pénzükért az emberek, nagyobb zöldterületet, sétányokat, homokos plázst.

Az adóbevételek alapján úgy tűnik, jövőre még a kisebb szálláshely-kapacitással rendelkező üdülőhelyek is jelentős összegeket költhetnek új attrakciókra, fejlesztésekre. Idén ugyanis nem lehet okuk panaszra a Balaton körüli településeknek: éves viszonylatban is jelentősen megnőtt a fizető vendégek száma, amiből a szállásadók által beszedett és a helyi önkormányzatoknak továbbított idegenforgalmi adóbevételek származnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×