INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

sms

telekom

nmhh

Szingapúr, 2017. december 13.Maruról, a két hónapos királypingvinről készítenek felvételt telefonnal a szingapúri Jurong Madárparkban 2017. december 13-án. Az október 10-én kikelt fióka az intézményben világra jött első királypingvin 2008 óta. (MTI/EPA/Wallace Woon)

Tiltja a hatóság az sms-en keresztüli egyenlegfeltöltést

Sok szélhámos visszaélt a helyzettel. A szolgáltatást Magyarországon egyedül alkalmazó Telekom fellebbezett a hatóság döntése ellen, így az nem jogerős.

A csalás és a visszaélés lehetősége miatt megtiltotta a telefonegyenleg feltöltését sms-ben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az sms-es feltöltés egyszerű módja annak, hogy valaki saját telefonszámlája költségéből egy másik pre-paid sim kártyára megadott összeget juttasson.

A szolgálatás lényege, hogy egy meghatározott számra el kellett küldeni egy sms-t, ami mindössze egy számsorból áll. Az eleje azt a számot tartalmazza, amelyik telefonszámot föl akarja valaki tölteni, a vége pedig azt az összeget, amennyivel fel akarja tölteni.

Ami a lényeges, hogy teszőleges, tehát bármelyik kártyának az egyenlegét fel lehetett tölteni vele.

- mondta az InfoRádiónak Karl Károly, az NMHH Hírközlés-felügyeleti Főosztályának vezetője. Mint mondta, a hírközlési hatóság több olyan esetben is eljárást indított, amelyekben csalók visszaéltek a lehetőséggel.

A szélhámosok azt használták ki, hogy ez a számsor annak, aki nem ismeri ezt a szolgáltatást, a világon semmit sem mond.

Emiatt történetet lehetett köré kerekíteni, hogy például azért kell ezt a számsort elküldeni egy meghatározott telefonszámra, mert ezzel nyerni lehet valamit. Az előfizetőben fel sem merül, hogy az sms elküldésével pénzmozgást indít el, és végül az ő telefonszámláján jelent meg, hogy feltöltött egy ismeretlen kártyát 15 ezer forinttal.

A szélhámosok így saját kártyájukra juttattak pénzt, amellyel különböző mobilos vásárlásokat is fedeznek.

Az NMHH ezért ezt az egyenlegfeltöltési módot megtiltotta. A szolgáltatást az országban egyedül a Magyar Telekom alkalmazza. A cég az esetek óta több biztonsági intézkedést is bevezetett, de a hatóság szerint ez nem elég. Karl Károlyt szerint továbbra sincs azonosítva az előfizető, nem ellenőrzik, hogy az sms-t ki küldte, így ez vonzó terep maradt a csalók számára.

A döntés még nem jogerős, ezért azt nem kell betartani. A szolgáltatást továbbra is működtető Telekom fellebbezett a hírközlési hatóság határozata ellen, mert úgy véli, hogy az NMHH-nak nincs hatásköre a feltöltési mód felügyeletére, a bevezetett biztonsági intézkedéseket pedig a társaság elegendőnek tartja.

Nyitókép: WALLACE WOON

Kapcsolódó hang

Megtiltotta sms-es egyenlegfeltöltést az NMHH
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018