eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szingapúr, 2017. december 13.Maruról, a két hónapos királypingvinről készítenek felvételt telefonnal a szingapúri Jurong Madárparkban 2017. december 13-án. Az október 10-én kikelt fióka az intézményben világra jött első királypingvin 2008 óta. (MTI/EPA/Wallace Woon)
Nyitókép: WALLACE WOON

Tiltja a hatóság az sms-en keresztüli egyenlegfeltöltést

Sok szélhámos visszaélt a helyzettel. A szolgáltatást Magyarországon egyedül alkalmazó Telekom fellebbezett a hatóság döntése ellen, így az nem jogerős.

A csalás és a visszaélés lehetősége miatt megtiltotta a telefonegyenleg feltöltését sms-ben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az sms-es feltöltés egyszerű módja annak, hogy valaki saját telefonszámlája költségéből egy másik pre-paid sim kártyára megadott összeget juttasson.

A szolgálatás lényege, hogy egy meghatározott számra el kellett küldeni egy sms-t, ami mindössze egy számsorból áll. Az eleje azt a számot tartalmazza, amelyik telefonszámot föl akarja valaki tölteni, a vége pedig azt az összeget, amennyivel fel akarja tölteni.

Ami a lényeges, hogy teszőleges, tehát bármelyik kártyának az egyenlegét fel lehetett tölteni vele.

- mondta az InfoRádiónak Karl Károly, az NMHH Hírközlés-felügyeleti Főosztályának vezetője. Mint mondta, a hírközlési hatóság több olyan esetben is eljárást indított, amelyekben csalók visszaéltek a lehetőséggel.

A szélhámosok azt használták ki, hogy ez a számsor annak, aki nem ismeri ezt a szolgáltatást, a világon semmit sem mond.

Emiatt történetet lehetett köré kerekíteni, hogy például azért kell ezt a számsort elküldeni egy meghatározott telefonszámra, mert ezzel nyerni lehet valamit. Az előfizetőben fel sem merül, hogy az sms elküldésével pénzmozgást indít el, és végül az ő telefonszámláján jelent meg, hogy feltöltött egy ismeretlen kártyát 15 ezer forinttal.

A szélhámosok így saját kártyájukra juttattak pénzt, amellyel különböző mobilos vásárlásokat is fedeznek.

Az NMHH ezért ezt az egyenlegfeltöltési módot megtiltotta. A szolgáltatást az országban egyedül a Magyar Telekom alkalmazza. A cég az esetek óta több biztonsági intézkedést is bevezetett, de a hatóság szerint ez nem elég. Karl Károlyt szerint továbbra sincs azonosítva az előfizető, nem ellenőrzik, hogy az sms-t ki küldte, így ez vonzó terep maradt a csalók számára.

A döntés még nem jogerős, ezért azt nem kell betartani. A szolgáltatást továbbra is működtető Telekom fellebbezett a hírközlési hatóság határozata ellen, mert úgy véli, hogy az NMHH-nak nincs hatásköre a feltöltési mód felügyeletére, a bevezetett biztonsági intézkedéseket pedig a társaság elegendőnek tartja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×