eur:
387.25
usd:
359.25
bux:
69099.54
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Minden második italautomata eltűnhet

Minden második italautomata eltűnhet

Akár minden második étel- és italautomata eltűnhet a piacról egy törvényi változás miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke. Szöllősi Balázs emlékeztetett arra, hogy 35 ezer ilyen berendezést kell online bekötni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, a rendszer működéséhez pedig jövő hétfőig a Magyar Postával kell szerződést kötni.

„Most azért küzdünk, hogy elegendő legyen július végéig a Magyar Postánál csupán az italautomatákat üzemeltető cégeket és az automaták főbb adatait regisztrálni. Azt gondolom, hogy ezt meg fogjuk tudni csinálni” - mondta a szövetség elnöke.

„Arra viszont, hogy automatánként, protokollonként különböző hozzájárulásokat mellékelve adjuk le az adatokat, arra semmi esély sincs” - jelentette ki Szöllősi Balázs.

Hozzátette: valószínűleg ezt most már nem is fogják kérni, mivel életszerűtlen volt ez a kezdeti feltétel.

Kiemelte: ennél nagyobb probléma az, hogy úgy jár le a július végi határidő, hogy tudomása szerint a támogatási rendelet még nem jelent meg.

„Tehát nem tudjuk pontosan, hogy kire és milyen feltételekkel vonatkoznak azok a támogatások, amelyek segítenék ezeknek az online eszközöknek az automatába való beszerelését”

- fejtette ki a szövetség elnöke.

Ez azt jelenti, hogy az üzemeltetők nem tudják, milyen feltételekkel juthatnak hozzá a berendezéshez.

Elmondta, hogy a törvény előír egy 5 ezer forintos havidíjat is, amelyet gépenként kell fizetni, ami azonban véleménye szerint nonszensz.

„Amikor egy cipőbolt, egy pékség a pénztárgépéből kimenő adatainak továbbításáért 1500 forintot fizet, akkor egy automata – aminek a forgalma jó, ha egy átlagos kiskereskedelmi egység forgalmának az egy százalékát eléri havonta – fizessen 5 ezer forintot, az egy életképtelen gondolat”

- fogalmazott a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke.

Minden második italautomata eltűnhet

Szöllősi Balázs szerint ez a legnagyobb problémát valószínűleg a munkahelyeken, a gyárakban felállított italautomatáknál fogja okozni. Itt ugyanis lehetetlen, hogy az üzemeltetők keresztülvigyék a fogyasztókon azt a költségnövekedést, amit ennek a díjnak a bevezetése jelenteni fog.

„Egy átlagos italautomata átlagos árrése Magyarországon nem feltétlenül éri el a 10 ezer forintot. Ebből a 10 ezer forintból kell 5 ezret kifizetni arra, hogy az adataink eljussanak a NAV-hoz”

- monda a szövetség elnöke.

Hozzátette: ezen felül pedig minden évben plusz felügyeleti szolgáltatói díjat kell fizetni automaténként. A felügyeleti szolgáltatónak ugyanis ki kell mennie az automatához, és ellenőriznie kell, hogy az egység rendben működik-e.

A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke úgy látja, a jelenleg Magyarországon működi 35 ezer automatának az egynegyede biztosan el fog tűnni amiatt, hogy nem tudják teljesíteni ezeket a feltételeket.

„De a pesszimista becslések ennél lényegesen magasabb arányt mondanak”

- tette hozzá.

„Az biztos, hogy a piac radikálisan átalakul, az automaták száma jelentősen csökkenni fog, a piacon maradó automaták értékesítési árai pedig az egekbe fognak szökni a mostanihoz képest” - közölte Szöllősi Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól
tudósítónktól

EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól

Az európai parlamenti választások közeledtével a szlovákok jobban tartanak az Egyesült Államok, mint Oroszország befolyása miatt – derült ki az Ipsos ügynökségnek a Európai Digitális Média Megfigyelőközpont számára készített felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint még ennél is többen aggódnak amiatt, hogy maga az Európai Unió lesz ráhatással az uniós voksolásra.

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Brutális üzemanyagdrágulást hozhat az új szabályozás – négyszeresére ugorhat a benzinen és a dízelen a felár

Brutális üzemanyagdrágulást hozhat az új szabályozás – négyszeresére ugorhat a benzinen és a dízelen a felár

Az EU közelgő szén-dioxid-kibocsátási árképzési rendszere a közúti és fűtőanyagokra, a kibocsátáskereskedelmi rendszer 2 (ETS2) az eredetileg vártnál nagyobb áremelkedéshez vezethet – mondták az Euractivnak EP-képviselők. A 2027-ben bevezetendő rendszernél eredetileg azt becsülték, hogy a CO2 tonnánként 45 euró alatt tartja az árakat, ami a dízel vagy a benzin esetében literenként körülbelül 10 centes felárat eredményezne, de most akár ennek a többszöröse is az üzemanyagárakra terhelődhet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×