eur:
396.04
usd:
368.48
bux:
69855.51
2024. június 19. szerda Gyárfás
Oso pardo adulto saludando con la garra
Nyitókép: Getty Images/ MurguiaŠphotography

Szlovákiában újabb medvét kellett kilőni

Az állat gyakran lakott területre tévedt és veszélyeztette az embereket a Zólyomi járásban található Nagyócsa mellett.

A ragadozó számos alkalommal kószált a faluban és kárt okozott a mezőgazdasági terményekben. Szlovákiában folyamatosan emelkedik a nem halálos kimenetelű medvetámadások száma, a medvepopuláció pedig egyre nagyobb és kiterjedtebb.

Május elején egy barnamedve támadt rá egy 33 éves erdészre Nagyócsa településen. A vadállat hátulról karmolta meg a férfit, aki zúzódásokat és izomhúzódást szenvedett, ezenkívül karcolások keletkeztek a combján. A ragadozót ezt követően többször is látták a Zólyomi járásban fekvő községben,

ahová fényes nappal is bemerészkedett, és még az elektromos kerítés sem állította meg, mivel az egyik helyi gazdának súlyos károkat okozott.

A családi házak kertjeiben is felbukkant, veszélyeztette a lakosokat. A medvét megpróbálták elriasztani, ez azonban nem sikerült, így a kilövése mellett döntöttek.

A problémás állatot végül pénteken este lőtték két a falu határában. A ravaszt Nagyócsa polgármestere, a kormányzó Szlovák Nemzeti Párt parlamenti képviselője húzta meg, aki maga is a helyi vadásszervezet tagja. „A medve a kertekben járkált, a falu belterülete felé tartott, éppen ezért úgy döntöttem, levadászom” – nyilatkozta a képviselő a szlovák köztévének. Elárulta, a medvét egy, a vadászszervezettel a nagyócsai rendkívüli helyzetre való tekintettel kötött megállapodás alapján lőtte ki.

Idén már második alkalommal lőttek ki medvét a település közelében.

Szlovákiában folyamatosan emelkedik a nem halálos kimenetelű medvetámadások száma. Csak ebben az évben már több mint egy tucat alkalommal támadt emberre a vadállat. A medveállományt szabályozó törvénytervezettel már a pozsonyi parlament is foglalkozik. Május 2-án a törvényhozás második olvasatba utalta a környezetvédelmi és tájvédelmi törvény módosítását. A javaslat szerint a barnamedve felbukkanása miatt ugyanúgy rendkívüli helyzetet lehetne hirdetni egy-egy településen, mint földrengés vagy terrortámadás esetén.

Meg kell szüntetni azokat az etetőhelyeket és egyéb lehetséges táplálékforrásokat, amelyek lakott területre csábítják a medvéket. Ha ez nem segítene, és kiderülne, hogy a medve nem ezek miatt téved lakott területre, akkor külön engedélyt lehetne kiadni a problémás, emberekre veszélyt jelentő egyedek kilövésére.

Közben az is kiderült, a lakosság véleménye szerint mekkora gondot jelent az ország számára a medvekérdés. A Focus közvélemény-kutató ügynökség felmérésében arról kérdezték az embereket, hogyan látják a szlovákiai medveproblémát, és ezt mennyire tartják súlyosnak.

A megkérdezettek 43 százaléka azt válaszolta, komoly gondról van szó, míg a válaszadók 44 százaléka szerint meglehetősen súlyos a helyzet.

A kormány azon javaslatát, mely szerint a medvéket egészségi vagy gazdasági károk potenciális okozása esetén ki lehessen lőni, a felmérésben részt vevők 77 százaléka helyesli. Ezzel szemben a megkérdezettek 18 százaléka többé-kevésbé nem ért egyet az esetlegesen felvetődő eljárással.

Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes a magyar válogatottról: egy pofon időnként jót tesz, de a németek ellen bravúr kellene

Kemény Dénes a magyar válogatottról: egy pofon időnként jót tesz, de a németek ellen bravúr kellene

A házigazda játszott a legmeggyőzőbben a labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, de a fokozódó elvárások mellett az egyre nagyobb nyomás még nekik is okozhat gondot – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a magyar játékosok tanultak az első meccsen elkövetett hibákból, és remélhetőleg jobban harapnak majd a németek ellen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Csúcsot döntött tegnap az S&P 500 és a Nasdaq, miután az amerikai gazdaság lassulására utaló kiskereskedelmi adatok érkeztek, ami az előző heti kedvező inflációs adatokkal együtt növelheti a szeptemberi kamatcsökkentés esélyét. A jó hangulat mellett átrendeződés is történt a világ legértékesebb cégei között, hiszen az Nvidia megelőzte a Microsoftot, mint a világ legértékesebb tőzsdei cége. Ezek után az ázsiai tőzsdéken csak vegyes mozgásokat láttunk, és az európai piacokon is iránykereséssel indult a nap. A kereskedési volumen várhatóan alacsony marad a nap során, mivel az amerikai tőzsdéken ma nemzeti ünnep miatt nem lesz kereskedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×