eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Magyarország lesz az új uniós ciklus vesztese?

A magyar kormány elképesztő küzdelmet folytat azért, hogy a 2014-től 2020-ig tartó ciklusban az ország ne igazságtalanul kis részt kapjon az Európai Unió regionális fejlesztési alapjából - mondta az InfoRádiónak az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnökségi tagja. Baráth Etele arról is beszélt, hogy a források hatékony kihasználása érdekében rendkívül alaposan elő kell készíteni ezt az időszakot.

A regionális fejlesztési alap és az azt keretbe foglaló kohéziós alapok nagyságrendje lényegileg nem változik, de az eloszlás belső arányai módosulnak - közölte az InfoRádióval Baráth Etele. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnökségi tagja kiemelte: eddig az ország relatív gazdasági helyzetétől függően kedvezményezettebbek voltak a rosszabb helyzetben lévő országok, míg a 2014-től 2020-ig tartó ciklusban lesz egy felső határ, ami az egyes országok GDP-jének 2,5 százalékát jelenti, és ennek megfelelő pénzt kaphatnak. Összehasonlításként ez a határ eddig 3,6 százalék volt Magyarország esetében - tette hozzá.

Jelentős csökkenésre kell számítani a 2014 utáni időszakban, hiszen az előző ciklusban 6-8 ezermilliárd forint állt rendelkezésre, és ennek a húsz százalékát le kell venni - hangsúlyozta Baráth Etele.

Az elnökségi tag szerint mindezt súlyosbítja, hogy Magyarország gazdasági növekedése elmarad a többi országétól, így a növekedési trend előrevetítése is alacsonyabb szintű lesz. A kormány elképesztő küzdelmet folytat azért, hogy ez ne legyen igazságtalan, mert rossz az, ha beszorítanak egy negatív előrejelzésbe. Vannak eszközök a bővítésre, de tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi hangulat nem túlzottan kedvez az országnak - fejtette ki Baráth Etele.

Sok olyan részletszabály van, ami még terheli ezt az összeget, és megpróbálják ezeket megszüntetni - emelte ki az elnökségi tag. Megemlítette, hogy egy európai összekapcsolódási eszköz is megjelenik a finanszírozásban, ami nagy makroszerkezetek megépítését támogatja, de ebből ez a térség nem részesül, mégis 40 milliárd euróval csökkentik a teljes keretet.

Oda kell figyelni arra, hogy a következő időszakban milyen mértékben vagyunk képesek előkészíteni tervezési szinten a 2014 utáni időszakot - hangsúlyozta Baráth Etele. Kifejtette: most évi 1500 milliárdnyi forrást kellene tudni leszámlázni, és a következő másfél év meghatározó lesz Magyarország gazdaságtörténetében, mivel ez az uniós pénz adja szinte az egyetlen szabad forrást a beruházásokhoz, emellett biztosítani kell azt is, hogy saját rész is megjelenjen a következő évek költségvetésében.

Innovációra és környezetvédelemre, korlátozott mértékben pedig infrastruktúra-fejlesztésre is kaphat uniós pénzt a 2014-ben kezdődő hétéves ciklusban is Budapest, a fővárosnak ehhez megfelelő projektekkel kell előállnia - mondta az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnökségi tagja. Korábban sokan azzal számoltak, hogy a közép-magyarországi térség - túlfejlettsége miatt - már nem részesedhet a regionális fejlesztési alapból, de Baráth Etele hangsúlyozta, hogy az unió azóta a versenyképesség fenntartása érdekében átrendezte a régiók fogalmát, és beiktatott egy köztes kategóriát, ebbe esik bele az ország legfejlettebb térsége is.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×