eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szorongató rezsikiadások - meddig bírjuk fizetni?

Az elmúlt évtizedben jelentősen drágultak a lakosság által használt közszolgáltatások, minden rezsielem ára az inflációt meghaladó mértékben növekedett. Az egyes szolgáltatások egységeinek drágulásával a nettó keresetek növekedése sem volt képes tartani a versenyt, aminek egyenes következménye, hogy a lakosság kevesebbet képes vásárolni ma a közszolgáltatásokból, mint tehette azt 2003-ban.

A Portfolio.hu már korábban írt arról, hogy a különböző kereseti csoportba tartozó hazai állampolgárok vásárlóereje milyen ütemben csökkent az elmúlt közel nyolc év során a közszolgáltatások terén. Mostani írásukban az egyes szolgáltatások bontásában mutatják be, hogy a keresők, a nyugdíjasok és a nyugdíjminimumból élők számára miként csökkent az elérhető közszolgáltatások mennyisége.

A dolgozók csoportjánál a KSH által publikált havi nettó átlagkereseteket vették alapul, amelyek kizárólag a teljes munkaidőben foglalkoztatottakra vonatkoznak. Azért, hogy a különböző prémium-kifizetések hatásait tompítsák, 12 havi gördülő átlagokkal számoltak, hasonlóképpen jártak el a szolgáltatások egységeire vonatkozó díjakkal.

A nyugdíjaknál az ONYF által publikált éves egy főre eső kifizetéseket vették alapul a havi bevételek tekintetében, hasonlóan a nyugdíjminimumhoz.

Villamos energia

Az áramszolgáltatás tekintetében mind a keresők, mind a nyugdíjasok csoportja 2003 eleje és 2010 vége között közel tíz százalékos csökkenést kellett elszenvedjen a megvásárolható árammennyiség tekintetében.

Az arányaiban megegyező eltérés a jelentősen eltérő abszolút mennyiséget takar, ugyanis míg az aktívak tábora egyhavi jövedelméből 3200 kWh áramot volt képes megvásárolni, addig az egy főre jutó havi nyugdíjkifizetésekből mindössze 2050 kWh-ra tellett, ami 36 százalékkal kisebb mennyiséget jelent. (Egy átlagos magyar háztartás éves áramfogyasztása 2500 kWh).

Természetesen még rosszabb azoknak a helyzete, akik kizárólag a nyugdíjminimumra jogosultak: egyrészt a számukra folyósított összeg közel a harmada a 2010-es évre vonatkozó átlagos nyugdíjnak, másrészt az ő esetükben 2008. január 1-je óta nem történt emelés a kifizetések tekintetében, vagyis az elmúlt három év alatt a szolgáltatások árainak változását nem volt mi kompenzálja. Az utóbbi tényezőnek betudhatóan a nyugdíjminimumból élők számára a vizsgált időszak alatt 30 százalékkal csökkent a havi jövedelemből megvásárolható kilowattórák száma, ami így 2010 végén mindössze 614 kWh-át jelentett.

Földgáz

Az áramnál jelentősen nagyobb drágulás következett be a földgáznál, ami részint a támogatások leépítésének, részint pedig az olajárhoz való direktebb kötődésnek tudható be. A keresők és nyugdíjasok körében közel felére csökkent a megvásárolható mennyiség, míg a minimális nyugdíjra jogosultaknál 60 százalékos volt a visszaesés.

A valódi mennyiségek természetesen ennél a szolgáltatásnál/terméknél is jelentős eltérést mutatnak: a dolgozók csoportjának vásárlóképessége a vizsgált időszakban a mindenkori havi nettó átlag keresetek mellett 2000 köbméterről 1000 köbméterre mérséklődött, az egy főre eső nyugdíj-kifizetésekből beszerezhető mennyiség 1300-ról 700-ra, a nyugdíjminimuméból 550-ről 230 köbméterre csökkent.

Víz

A vízdíj a lakossági áram árához hasonlóan növekedett 2003 eleje és 2010 vége között, így a csökkenés mértéke is közel megegyező volt mindhárom vizsgált jövedelmi csoportnál a megvásárolható mennyiség tekintetében. A keresők és nyugdíjasok körében körülbelül tíz százalékkal csökkent a szolgáltatásra vonatkozó vásárlóerő, míg a minimális nyugdíjra jogosultaknál 30 százalékkal.

Így a dolgozók a korábbi 490 helyett csak 440, a nyugdíjasok 310 helyett 290, míg a csak nyugdíjminimumra jogosultak 135 helyett 95 köbméter vizet képesek megvásárolni egyhavi jövedelmekből.

Szennyvíz

A szennyvízkezelés díjának emelkedése jelentősen meghaladta a vízszolgáltatás drágulását, aminek következményeként mára a csatornaszolgáltatás drágábbá is vált a víznél. Csak érdekesség, de az időszak alatt végbement ártendenciákat jól szemlélteti, hogy 2011 januárjában pont annyival vált drágábba egy köbméter szennyvíz elvezetése a víznél, mint amennyivel 2003 januárjában még olcsóbb volt (közel 30 forint).

A keresők és a nyugdíjasok csoportjának egyaránt közel 30 százalékkal csökkent a vásárlóereje e szolgáltatás terén, míg a kizárólag nyugdíjminimumra jogosultak körében közel megfeleződött a megvásárolhat szolgáltatásmennyiség.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×