eur:
389.52
usd:
361.58
bux:
68420.93
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Európa jól jöhet ki a recesszióból

Ötévnyi növekedés ért véget a befektetők kockázatvállalási félelmei miatt a válság kitörésével. A recesszió miatt összességében stagnáltak az Európába irányuló befektetések 2008-ban.

Az Ernst & Young 2009 februárjában készült jelentése szerint Európában 2008-ban 3.718 közvetlen külföldi tőkebefektetési projekt történt, amely mindössze hattal több 2007-hez képest. Ez ugyan stagnálást jelent, ugyanakkor a foglalkoztatás esett, elsősorban a recessziós félelmek miatt: a létrehozott új munkahelyek száma 16 százalékkal, 148.333-ra esett vissza.

Ezzel az eredménnyel öt éves befektetési növekedés ért véget Európában. Több folyamatban lévő projektet lecsökkentettek és néhányat le is állítottak, sok vállalat felfüggesztette földrajzi és piaci terjeszkedését és felvásárlásait.

Az Ernst & Young elemzése azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a recesszió valós hatásait közel sem tükrözik ezek az eredmények, hiszen a 2008-ra vonatkozó befektetési döntéseket már jó pár hónappal a gazdasági válság kitörése előtt meghozták. A bizonytalan helyzet miatt a befektetők inkább maradnak a számukra ismert, kiszámítható piacokon. Ezért Európa akár jól is kijöhet ebből a recesszióból.

Jelenleg Nyugat-Európa és Kelet-és Közép-Európa szinte fej-fej mellett vezetik a "legbiztonságosabb" területek listáját, mint a legvonzóbb üzletalapítási és terjeszkedési célpontok. Ugyanakkor csökkent a feltörekvő piacok, Brazília, Kína, Oroszország, India felé irányuló befektetési kedv.

Tavaly még Kína a legkedveltebb befektetési célpont volt, 2009-re egyértelműen elvesztette vezető pozícióját, és a harmadik helyre esett vissza. A tavaly még negyedik India is visszacsúszott Észak-Amerika mögé az ötödik helyre, és Oroszország vonzereje is csökkent.

Változatlan élmezőny

Az európai célpontok népszerűségi listájának élén a helyzet változatlan. A legvonzóbb az Egyesült Királyság, amely 686 befektetési projekttel őrzi a pozícióját. Franciaország, Németország és Spanyolország, mint 1997 óta a legnagyobb külföldi befektetéseket vonzó területek, továbbra is tartják 2., 3. és 4. helyüket.

Magyarország az európai mezőny 12. legvonzóbb országa, ugyanakkor 2007-hez képest mintegy negyedével esett a bejelentett projektek száma. A kép azonban összességében nem ennyire negatív, mert kevesebb projekt is több munkahelyet teremtett.

A magyar vállalatokra is jellemző, hogy a bevételek maximalizálására és a krízis átvészelésére törekednek, inkább maradnak az ismert hazai piacon, minthogy külföldön vállalkozzanak.

Az Ernst & Young elemzése szerint a válság elmúltával a korábbi tendenciák fognak felerősödni, hosszú távon lényegében változatlan irányúak lesznek a befektetések, ismét előtérbe kerülhet Brazília, Kína, vagy India.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×