eur:
389.23
usd:
361.32
bux:
68448.14
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Pánikhangulat a budapesti tőzsdén

A világ tőzsdéin kialakult pánikhangulat átragadt a pesti börzére is. Nagyot zuhant az OTP- és a MOL-részvények ára, de a befektetők a többi papírt sem kímélik. Az eladási hullám azért épp a két nagy tőzsdei cég papírjait érinti leginkább, mert ezekből lehet gyorsan nagy mennyiségű tőkét kivonni.

Csaknem tucatnyi részvény, köztük a MOL- és az OTP-papírok kereskedését is felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén, miután árfolyamuk 10 százalékot esett. A tőzsdeindex jelenleg 7 százalékot meghaladó mínuszban van. A BUX értéke közelít a tavaly nyári, 30 ezer pont körüli csúcs feléhez: most 16223 ponton áll az index.

Biztonságosabb befektetéseket - főleg amerikai államkötvényeket - keresnek a részvénytulajdonosok, elsősorban ez az oka az OTP- és a MOL-papírokat érintő eladási hullámnak. Azért épp e részvényeket adják el a legnagyobb számban, mert ezekből lehet gyorsan nagy mennyiségű tőkét kivonni - írja a portfolio.hu.

A pénzügyi válság miatt kialakult pánikhangulatban nem számít az ár: a befektetők ott adnak el, ahol van kereslet. Ennek következtében meredeken esnek a tőzsdei árfolyamok, a BUX 10-15 százalékot zuhant.

Az OTP helyzetét az is rontja, hogy a válság elsősorban a bankokat érinti, ráadásul az orosz piacon is komoly krízis mutatkozik, ahol a magyar társaság is jelen van. Ugyanezen okból próbálnak megválni a befektetők az osztrák Erste és Raiffeisen papíroktól.

A MOL esetében pedig az olajárak zuhanására is lehet fogni az esést, habár a fekete arany ára eddig nem esett drámai mértékben. A befektetők azonban már a recessziót árazzák, aminek hatására az olajkereslet jelentős mértékben visszaeshet, ami az olajárak további csökkenését eredményezheti.

Szakértők emlékeztetnek: a tőzsdepiaci pánik korántsem budapesti jelenség, az európai piacok meredek eséssel kezdték a napot. A német DAX börze 10 százalékos mínuszban kezdett, a 12 százalékot zuhant moszkvai tőzsdén már fel is függesztették a kereskedést. A japán tőzsde 9 százalékos mínusszal, ötéves mélypontra, 10 ezer pont alá zuhanva zárt a mai kereskedést, a Dow Jones tegnap szintén 10 ezer pont alá esett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×