eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Regionális bizottságok a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő oktatásért

Nemcsak Magyarországon, de az unióban is hiány van az építőipari és az ipari szakmunkásokból; a hiányszakmák betöltésére pályaválasztási kiállítás nyílik. A jövőben a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság intézménye dönt majd arról, hogy érdemes-e egy adott szakképzést elindítani.

Kevés az építőipari és ipari szakmunkás, nemcsak Magyarországon, hanem az unióban is - mondta az InfoRádiónak a Szociális és Foglalkoztatási Hivatal főigazgató-helyettese. Soós Adrianna hozzátette: a hiányszakmák köre régiónként is eltérő attól függően, hogy az egyes területeken milyen munkákat kínáló vállalatok vannak jelen, és, hogy milyen a szakképzés minősége.

Időben is változó, hogy éppen milyen munkásokból van túl kevés vagy akár túl sok: ha valahol megtelepszik egy nagy befektető, ott megjelennek olyan munkakörök, amelyek korábban nem voltak jelen, ám, ha elbocsátások voltak, egy-egy szakma lekerülhet a hiányszakmák listájáról - magyarázta Soós Adrianna.

A hiányszakmák köre folyamatosan módosul, azok listáját a részben a munkáltatók aktuális bejelentései, részben a negyedéves, a munkaügyi központok, illetve a Kereskedelmi és Iparkamara által készített prognózisok alapján állítanak össze - közölte a Szociális és Foglalkoztatási Hivatal főigazgató-helyettese.

Az egyes szakképzések indításáról vagy a fejlesztési támogatás odaítéléséről a jövőben a regionális fejlesztési és képzési bizottságok döntenek majd, amelyekben a munkaadók és a munkaügyi szervezetek képviseltetik magukat. A cél az, hogy az iskolák a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő oktatásba kezdjenek - mondta Soós Andrianna.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat epalya.hu című oldalán az érdeklődők tájékozódhatnak a hiányszakmákról, de erre jó alkalmat nyújtanak a pályaválasztási kiállítások is. Előkészületben van emellett egy uniós program is, amelynek keretén belül a pedagógusoknak tartanak munkaerőpiaci felkészítési oktatást - fűzte hozzá a Szociális és Foglalkoztatási Hivatal főigazgató-helyettese.

Hanganyag: Molnár Szilvia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×