eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Legsúlyosabb válságát szenvedi az Egyesült Államok pénzügyi rendszere

A Wall Street fekete vasárnapjáról cikkezett hétfőn az amerikai gazdasági sajtó az előző napok eseményei miatt. A The Washington Post úgy fogalmazott: az Egyesült Államok pénzügyi rendszerét a modern idők legsúlyosabb válsága rázta meg. A tőzsdék az egész világon hevesen reagáltak az eseményekre, bár szakértők a piacok megnyugvását várják.

A Lehman Brothers, amely 60 milliád dollárt vesztett az jelzálogpiachoz kötődő befektetésein, csődvédelmet kért, a Merrill Lynchet pedig 50 milliárd dolláros részvénycsereügylettel bekebelezi a Bank of America. A két, eddig független bank e minőségben való eltűnése a 14 hónapja tartó hitelpiaci válság legújabb hulláma. Hat hónappal ezelőtt a Bear Stearns omlott össze.

A világ legnagyobb biztosító társasága, az American International Group is átszervezésre kényszerül. Globális bankcsoportok 70 milliárd dolláros alapot létesítettek a bajba jutott pénzintézetek megsegítésére, hogy megelőzzék a pánikot a világ pénzpiacain - tudósított a VOA rádió.

A The Washington Post úgy fogalmazott: az Egyesült Államok pénzügyi rendszerét a hét végén a modern idők legsúlyosabb válsága rázta meg.

A válság már több mint egy éve tart, de senki nem képzelte, hogy a dolgok ennyire elfajulhatnak. Az amerikai kormány alig egy hete kisegítette a Fannie Maet és a Freddie Macet, a két legnagyobb jelzáloghitel-intézetet, és a piacnak lélegzetvételnyi ideje sem maradt, máris a Lehman került a szakadék szélére. A Wall Streetet félelem hatja át, a többi nagy pénzintézet dominóként dőlhet össze - írta a The New York Times.

Az amerikai bankzűrzavar okozta világgazdasági aggodalom - a növekedés vártnál is kisebb lehet, s ezáltal csökkenhet az energia iránti kereslet - öt dollárt elérő árcsökkenést okozott a kőolaj szabadpiacán. A bankválság a dollárt is megtépázta. A dollártól szabadulni igyekvő befektetők ezúttal nem olajat vettek, hanem japán jent, amerikai kincstárjegyet és főleg aranyat, amely napközben több mint 2 százalékkal drágult, és estefelé is 1,55 százalékos nyereségben volt. Az ipari fémek londoni szabadpiacán is áresés volt, az alumínium 3,68 százalékkal, a cink 7,96 százalékkal olcsóbbodott, a réz 3,93 százalékkal.

A pénzügyi piacokat főleg a bankok húzták le, ezek 11-20 százalékkal olcsóbbodtak napközben. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 409,52 pontos, 2,09 százalékos csökkenéssel, 19.223,14 ponton zárt hétfőn, ami egyértelműen a válság hatása volt a kereskedők szerint. Az egyedül erősödni képes MOL árfolyama 0,98 százalékkal 15.995 forintra nőtt, míg a válságot leginkább megszenvedő OTP részvények ára 4,66 százalékkal 6.520 forintra csökkent.A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 3,1 százalékos veszteséggel kezdett, a napot előzetes adat szerint 3,67 százalékos veszteséggel végezte. A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 index 3,92 százalékos veszteséggel, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 mutató 2,74 százalékos veszteséggel 24,83 százalékkal az év végi értéke alatt végzett.

Párizsban a CAC-40 3,78 százalékkal csökkent.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a DJIA 2,76 százalékos, az S&P 500 2,61 százalékos, a Nasdaq összetett mutatója 1,73 százalékos veszteségben volt.

Az amerikai elnökválasztás republikánus és demokrata elnökjelöltje is azt sürgette hétfőn a Wall Street válsága nyomán, hogy át kell írni a pénzügyi rendszer szabályozásának kereteit. Barack Obama demokrata párti jelölt szerint a pénzügyi krízis nagy veszélyt jelent az amerikai gazdaságra nézve, korszerűsíteni kell a pénzügyi rendszert. A republikánus John McCain üdvözölte, hogy a kormány nem nyújtott segélyt az adófizetők pénzéből a Lehman Brothersnek, és azt ígérte, ha elnök lesz, átalakítja a pénzügyi szabályozást.

Obama úgy értékelte: az 1930-as évekbeli nagy válság óta nem volt ilyen súlyos zavar az amerikai pénzügyi rendszerben. Közleménye szerint a Lehman Brothers és más bankok kudarca csak a legutóbbi hulláma annak a válságnak, amely hatalmas bizonytalanságot kelt a pénzpiacok jövőjét illetően. A felfordulás azzal fenyeget, hogy nem lehet jól fizető munkahelyeket teremteni, és nem lehet segíteni a dolgozó amerikaiaknak számláik kifizetésében, tartozásaik törlesztésében. John McCain hétfőn azt mondta: a McCain-Palin adminisztráció lecseréli az elavult és hatástalan washingtoni felügyeleti rendszert, átláthatóságot és elszámoltathatóságot teremt a Wall Streeten.

A pénzügyi szektor kisebb lesz a mostani pénzügyi válság nyomán - jelentette ki az IMF vezérigazgatója hétfőn. A pénzügyi szektor gondjai nem értek még véget, még láthatunk olyan esetet, amilyen most a Lehman Brothersszel történt - mondta Dominique Strauss-Kahn. Az IMF szerint a jelenlegi pénzügyi válság vesztesége elérheti az 1000 milliárd dollárt. Strauss-Kahn szerint a válság fő okait többnyire sikerült kezelni, "amit most megélünk, az a válság következménye" - vélekedett.

A vezérigazgató egyértelmű változást tapasztal az amerikai kormány politikájában, és üdvözli, hogy a közpénzt csak akkor költi mentőakcióra, ha a globális gazdaságot fenyegeti veszély, vagy amikor rendszer jellegű kockázatok merülnek fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×