eur:
390.7
usd:
364.04
bux:
68179.5
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Londoni elemzői jóslatok szigorításra számítanak az MNB részéről

Terjed a londoni elemzői közösségben a 9 százalék feletti magyarországi jegybanki kamattetőzés lehetőségének - egyelőre óvatos - jóslása: a hétvégén újabb nagy citybeli ház utalt arra, hogy az MNB a Londonban most még széleskörű konszenzusnak számító 9 százalékos plafon fölé is emelheti irányadó kamatát. A cég nem zárta ki teljes bizonyossággal, hogy a 9 százalékos szintet a jegybank egy fél százalékpontos emeléssel már hétfőn eléri.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által hétvégenként kiadott heti globális adatfigyelő és -előrejelző elemzések mostani összeállítása szerint az elmúlt hetek határozottan keményebbre forduló monetáris tanácsi retorikája után "meglepő lenne", ha az MNB hétfőn nem szigorítana.

A piac a negyed százalékpontos emelést most már teljes mértékben beárazta, de a JP Morgan londoni elemzői valamelyes - általuk 15 százalék körülire tett - valószínűséget adnak egy fél százalékpontos hétfői emelésnek is.

Az elemzés szerint "meglepő lenne az is", ha a - múlt havi szavazáshoz hasonlóan - hétfőn ismét lenne javaslat a Monetáris Tanácsban egy kamatcsökkentésre.

A ház szerint három tényező indokolja az e havi keményebb pénzügypolitikai álláspontot, legfőképpen az, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) "nagy valószínűséggel" maga is kamatot emel júliusban, és ha az MNB ezt nem követi, az lefelé irányuló nyomás alá helyezheti a forintot.

Ezt a tényezőt más nagy londoni házak is kiemelten említik az általuk jósolt magyar szigorítás fő okai között.

A Goldman Sachs hétvégi londoni előrejelzése szerint is valószínű, hogy az EKB retorikájában az előző MNB-ülés óta bekövetkezett kemény fordulat - Jean-Claude Trichet EKB-elnök minapi erős utalása a júliusi kamatemelés lehetőségére - "hatással lesz a magyar jegybank döntéshozóinak gondolkodására".

Ha az EKB júliusban tényleg emel - ami "most már valószínűnek tűnik" -, azzal szűkülne a hozamelőny, ami további szigorítás felé nyomhatja a magyar jegybankot, jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői, akik szerint Magyarországon a forintárfolyam a legfontosabb változó az infláció szempontjából.

Ugyanezt állapítja meg a JP Morgan a hétfői kamatemelés szükségességének indokait soroló is hétvégi elemzésében, mondván: továbbra is a forint a leghatékonyabb dezinflációs eszköz a jelentős ellátási oldali ársokkok ellen, ám az árfolyam-erősödési folyamat június egészében már nem szélesedett az előző hónapokhoz hasonló mértékben.Mindemellett a májusi infláció jóval meghaladta a várakozást, és jóllehet az emelkedés zöme az élelmiszer- és az energia-komponensből eredt, az MNB mégsem hagyna szívesen válasz nélkül egy ekkora megugrást, tekintettel a másodlagos inflációs hatásokkal kapcsolatos aggályokra, áll az elemzésben.

A JP Morgan felidézi, hogy magyarországi kamattetőzési előrejelzéséhez a májusi inflációs adatok után hozzátett negyed százalékpontot, és most már 9 százalékon várja a kamatcsúcsot, a ház londoni elemzői azonban hozzáteszik, hogy erre a prognózisra továbbra is felfelé mutató kockázatok hatnak.

A Cityben most már nem ez az első utalás annak lehetőségére, hogy az MNB esetleg nem áll meg 9 százaléknál.

Hétfőre és a továbbiakra szóló előrejelzésében a Dresdner Kleinwort, a Dresdner bankcsoport londoni befektetési részlege is tett óvatos utalást a 9 százalék feletti emelés lehetőségére, mondván: a 9 százalék elérése után szünet várható, de lehetséges további kamatemelés is, ha a politikai környezet romlik, vagy jelentős romlás következik be az inflációs kilátásokban, például további olajár-emelkedés vagy áfa-emelés miatt.

A Goldman Sachs londoni elemzői hétfőre kiadott kamat-előrejelzésükben azt emelték ki, hogy szerintük a 3 százalékos hosszú távú inflációs céllal "egyértelműen nem összeegyeztethető" legutóbbi magyarországi béradatok növelik a 9 százalékos kamattetőzi prognózist terhelő, felfelé mutató kockázatokat, annak ellenére is, hogy GS szerint a forinterősödés folyamata tartós marad, és az árfolyam éves távlatban várhatóan 225-ig erősödik.

A széles konszenzus a Cityben azonban egyelőre 9 százalékos tetőzés, és utána sok elemző viszonylag gyors enyhítést jósol éves távlatban.

A Merrill Lynch befektetési csoport londoni részlegének előrejelzése szerint például - jóllehet ez a ház is 9 százalékon valószínűsíti a kamatcsúcsot a jelenlegi pénzügypolitikai ciklusban - 2009 végére 7,50 százalékra süllyed vissza az MNB alapkamata.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×